Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представляємо “Чорний реєстр” – архів, який містить інформацію про факти страт, катувань і жорстокого поводження до мирного населення на окупованих територіях

Від початку повномасштабної війни команда Правозахисної асоціації FREERIGHTS (донедавна – Асоціація УМДПЛ) ініціювала створення окремого архіву, який буде містити інформацію про всі випадки скоєння воєнних злочинів російськими загарбниками на окупованих територіях. Акцент вирішено було зосередити на фактах позасудових страт, катувань та жорстокого поводження, що вчинялись проти мирного населення.

Даний архів отримав назву «Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження із цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України ​​(24.02.2022 — 31.08.2023)», або скорочено: Чорний реєстр. 

Головна мета цієї роботи: створити книгу пам’яті, яка збереже інформацію про масштаб злодіянь проти цивільного населення на окупованих територіях, а також ознайомить читача з факторами, які зумовили нелюдську жорстокість російської армії, видами та мотивами скоєння нею окремих воєнних злочинів.

Зібрана база поєднує аналітичні дослідження та опис воєнних злочинів, вчинених на окупованих частинах Донецької, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей, а також Автономній Республіці Крим. Вона наочно демонструє об’єм трагедії̈, яку вчиняють загарбники на території України.

Реєстр буде виданий також англійською мовою, що дасть змогу донести інформацію про вчинені злочини всім зацікавленим міжнародним партнерам.

Збір фактів продовжується, і якщо ви стали жертвою та/або свідком подібних видів воєнних злочинів на окупованих територіях, просимо надіслати інформацію на tortureua.2022@gmail.com.

​​Робота проведена в межах проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією», що здійснюється за фінансової підтримки NED.

Завантажити “Чорний реєстр” можна за посиланням: https://umdpl.info/wp-content/uploads/2023/12/CHornyj-reyestr-zvit_compressed.pdf

Поділитися

Інші новини