Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представники 72 гуманітарних організацій відвідали онлайн-семінари на тему захисту персональних даних, організовані Правозахисною асоціацією FREERIGHTS

Про це та інше говорили 26 квітня під час публічної презентації результатів проєкту «Захист персональних даних в діяльності благодійних громадських організацій».

З початку повномасштабного вторгнення кількість працюючих в Україні гуманітарних організацій збільшилась щонайменше в 5 разів. За словами заступника директора Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України В’ячеслава Хардікова, з лютого 2022-го було офіційно зареєстровано близько дев’яти тисяч благодійних фондів та шість тисяч громадських організацій.

У звʼязку із цим правозахисна асоціація FREERIGHTS, маючи значний досвід та напрацювання у сфері захисту персональних даних, вирішила допомогти гуманітарним організаціям поглибити знання та сприяти зменшенню можливих порушень прав людини під час обробки ними персональних даних про постраждалих осіб, персонал, волонтерів, партнерів та інших залучених до іх діяльності осіб.
Тому одним із завдань проєкту стало проведення серії просвітницьких заходів для представників гуманітарних організацій, які відповідають за обробку персональних даних.

Протягом грудня 2023 – лютого 2024 року було проведено 6 онлайн-семінарів, теми яких охоплювали: міжнародні стандарти захисту персональних даних під час гуманітарних акцій, отримання згоди на збір даних, написання політики роботи з персональними даними, виклики соцмереж для роботи гуманітарних організацій, особливості обробки персональних даних дітей, а також анонімізацію та псевдонімізацію персональних даних.

Найбільше заявок на участь отримав вебінар “Особливості обробки персональних даних дітей”.

В цілому серед учасників онлайн-семінарів були представники міжнародних гуманітарних організацій, українських громадських організацій, гуманітарних місій, благодійних фондів України; також були представники правозахисних організацій, одним із напрямком діяльності яких після повномасштабного вторгнення став і гуманітарний напрям.

Про актуальні питання та виклики, із якими стикаються організації, під час презентації розповіла Тетяна Авдєєва, яка проводила вищезазначені заходи.

Крім того, протягом реалізації проєкту експерти Правозахисної асоціації FREERIGHTS надавали менторську підтримку гуманітарним організаціям, під час якої в індивідуальній формі консультували та допомагали у створенні необхідних документів для налагодження системи захисту персональних даних. Про складнощі та позитивні результати такої співпраці, а також про ідею проєкту в цілому, розповіла експертка Уляна Шадська.

Однією із таких організацій, яка отримала менторську підтримку, стала ГО “Схід СОС”. Запрошена на захід Ганна Терешко, юристка організації, повідомила про позитивні результати такої взаємодії, зважаючи на багато напрямків діяльності організації та всебічну підтримку постраждалим у ході Російсько-української війни. Також вона розповіла про розробку необхідних документів під супроводом ментора.

Правозахисна асоціація FREERIGHTS і в подальшому планує розвивати напрям захисту персональних даних. Слідкуйте за новинами та долучайтеся до наших активвностей!

Проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди організаторів та учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

 

Поділитися

Інші новини