Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Продовжується підготовка активістів, які займатимуться громадсько-парламентськими розслідуваннями порушень прав вразливих груп населення

20151210_141148Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) у взаємодії з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини провела  10-13 грудня 2015 року у Києві два тренінги на тему «Громадські розслідування порушень прав представників вразливих груп населення». Учасниками базового тренінгу стали правозахисники з різних регіонів України, які періодично комунікують з представниками вразливих груп і які б хотіли дізнатись, як проводити громадські розслідування порушення їх прав.  Поглиблений тренінг розрахований на тих, хто вже має досвід проведення таких розслідувань і хоче робити їх на якісно новому рівні.

Під час тренінгів особливу увагу було приділено правовим підставам та механізмам громадських розслідувань порушень щодо наркозалежних та секс-працівників з боку представників правоохоронних органів та про подальше трансформування таких розслідувань у громадсько-парламентські розслідування. Також було висвітлено питання участі Уповноваженого в процесі захисту прав вразливих груп. Тренери докладно розповіли як відкривається провадження Уповноваженого у справі про порушення прав людини та роль громадськості в проведенні цього  провадження.

Учасники переглянули фільм-розслідування зроблений Асоціацією УМДПЛ «На роздоріжжі» та  змогли поділитись власним досвідом громадських розслідувань порушень прав вразливих груп населення.  Особливо корисним було обговорення особливості проведення розслідувань в різних установах (СІЗО, ІТТ, КЗД,…).

В проведенні навчання та дискусії взяли участь: Андрій Толопіло, експерт Асоціації УМДПЛ та керівник проекту, Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, експерт Євгеній Прусов, а також працівник Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини: Сергій Швець.

Довідка:

Асоціацією УМДПЛ починаючи з 2013 року напрацьовується та удосконалюється механізм громадсько-парламентського розслідування порушень прав вразливих груп населення. Суть механізму полягає у тому, що представники громадськості проводять громадські розслідування конкретних фактів та системних порушень прав представників цих категорій, а результати цих розслідувань передають Уповноваженому з прав людини. За наявності підстав Уповноважений за результатами громадських розслідувань відкриває провадження у справі про порушення прав людини, до якого за необхідності залучає експертів від громадськості, які в подальшому приймають участь в провадженні на підставі персональних довіреностей Уповноваженого. За результатами таких спільних громадсько-парламентських розслідувань до відповідних державних органів спрямовуються акти реагування Уповноваженого з метою усунення виявлених порушень та забезпечення ефективних офіційних розслідувань.

Тренінг організовано за фінансової підтримки Міжнародного фонду Відродження.

IMG_0324 20151210_141107

Поділитися

Інші новини