Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Проведений моніторінг психіатричних закладів охорони здоров’я Івано-Франківської області

1381142895Представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з Регіональним координатором Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю в Івано-Франківській області, членом Асоціації УМДПД Василем Костівим і представником громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Голос» Ростиславом Гудзінським здійснили моніторингові візити до Івано-Франківської обласної психоневрологічної лікарні №3 та обласної психіатричної лікарні №2.

У психоневрологічній лікарні №3, розташованій в обласному центрі, за словами учасників моніторингу, запроваджуються сучасні методи лікування і реабілітації хворих, що дає змогу забезпечити високий рівень надання спеціалізованої допомоги. У закладі створені гідні умови перебування. У співпраці з польськими і французькими колегами у липні цього року відкрито нові відділення, які відповідають європейським стандартам.

Натомість обласна психіатрична лікарня №2 знаходиться у віддаленому селі, розташована у старих приміщеннях жіночого монастиря, частина з яких перебуває в аварійному стані. Монітори дійшли висновку, що у закладі на сьогодні існують проблеми з укомплектуванням штату, забезпеченням установи необхідним медичним обладнанням, створенням належних умов для лікування пацієнтів, хворих на туберкульоз, а також повноцінної реабілітації. Фактично лікарня виконує функції психоневрологічного інтернату.

Через відсутність капітальних видатків неможливо покращити умови перебування пацієнтів, зокрема здійснити капітальні ремонти аварійних корпусів і перепланування палат для уникнення їхньої перенасиченості, облаштувати належні прогулянкові майданчики, поновити каналізаційну систему, замінити та придбати твердий інвентар: ліжка, тумбочки, шафи тощо.

Повний перелік виявлених недоліків разом із відповідними рекомендаціями буде надіслано до Міністерства охорони здоров’я України та керівництву Івано-Франківської області.

Поділитися

Інші новини