Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Реформа пенітенціарної системи вимагає підготовки кадрів до стандартів дотримання прав людини

Персонал пенітенціарної системи має володіти науково-обґрунтованими знанням та вміннями, спрямованими на недопущення та запобігання катуванням, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

З метою належного дотримання прав людини персоналом місць позбавлення волі під час виконання своїх обов’язків Олег Дука, начальник Білоцерківського центру Білоцерківському центрі підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України,  в 2016 році запровадив спеціалізований курс навчання: «Права людини в діяльності органів і установ виконання покарань, національний превентивний механізм».

1

У рамках навчального курсу 8 червня 2017 року у Білій Церкві представники Асоціації УМДПЛ провели інформаційне заняття для начальників відділення соціально-психологічної служби відділу соціально-виховної та психологічної роботи в установах виконання покарань ДКВС (далі – начальники СПС).

2

Під час заняття Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами», розповів про основні критерії оцінки громадськістю забезпечення прав людини в установах виконання покарань.

Працівники установ переглянули першу стрічку відеопроекту «Життя за ґратами» – «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика». «В інформаційному середовищі існує стереотипне уявлення про місця позбавлення волі, зокрема про людей, які там відбувають покарання. Це спонукало нашу команду у доступному форматі відповісти на прості запитання, що можуть виникати у людей: Чим виправна колонія відрізняється від слідчого ізолятора? Що відбувається з людиною, коли вона потрапляє у в’язницю?» – розповів Олександр Федорук.

DSC_0473

У подальшому відеопроектом «Життя за ґратами» передбачено створення низки стрічок про конкретні аспекти правових основ діяльності пенітенціарної системи. Основою першої стрічки проекту «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика» став відеоматеріал студії Real Stories Production.

3

Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній «Поліція під контролем», обговорив з практичними працівниками пенітенціарних закладів функції та завдання Національного превентивного механізму. Тренер запропонував начальникам СПС розібрати три реальні ситуації з досвіду моніторингових візитів НПМ до установ виконання покарань.

DSC_0520

Перша група обговорювала випадок отримання травми засудженим травми на виробничому об’єкті установи мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання. Йшлося про те, що скалка травмувала око засудженому. Обробивши рану, персонал установи на місці наклав йому пов’язку. Керівництву доповіли, що проблема усунута та скарг немає.

DSC_0536

Темою дискусії учасників другої групи була ситуація, пов’язана з людиною із загостренням в ув’язненого  психоневрологічного захворювання. Персонал пенітенціарного закладу відправив у лікарню людину, поведінка якої загрожувала життю інших в’язнів. Проте згідно з лікарським висновком людина була визнана цілком здоровою.

DSC_0528

Третій групі Сергій Перникоза запропонував таку ситуацію: працівники СБУ привезли у СІЗО людину з тілесними ушкодженнями. Однак, за її словами, вона не має жодних скарг, а травму голови отримала через необережність. 

 DSC_0552

Учасники кожної групи спробували змоделювати рішення запропонованих ситуацій. Вони обговорили те, як мало б бути та як часто відбувається на практиці. Фаховий коментар до кожної ситуації з посиланнями на кримінально-виконавче законодавство надавав Олександр Федорук.

«Усі запропоновані ситуації є реалістичними. Під час роботи у групах працівники різних установ мали можливість обмінятися досвідом, дізнатися, як ситуація може бути вирішена у тій чи іншій установі. Це важливо, адже у зв’язку з різними обставинами ми не завжди можемо діяти так, як прописано у документах», – сказала Світлана Кирієнко, інспектор відділу соціально-виховної та соціально-психологічної роботи.

DSC_0470

Дотримання прав людини – один із пріоритетних напрямів навчання в Білоцерківському центрі ПКП ДКВС України. «На основі консультацій з міжнародними експертами та українськими правозахисниками ми оновили 24 навчальні програми, куди внесли найбільш актуальні питання для пенітенціарної системи України. Вперше створені 12 тематичних програм, які зачіпають різні аспекти прав людини в діяльності органів і установ виконання покарань: профілактика жорсткого поводження, національний превентивний механізм, міжнародні стандарти поводження у роботі з засудженими, оцінка ризику скоєння повторного кримінального правопорушення, когнітивно-поведінкове втручання, мотиваційне інтерв’ювання», – зазначила Алла Григоренко, перший заступник начальника центру – начальник навчального відділу.

DSC_0404

«До кожного заняття ми розробляємо пам’ятки, залучаємо експертів. Тематика прав людини є актуальною для всіх працівників – від молодших інспекторів до начальників установ», – додав Олег Дука, начальник Білоцерківського центру Білоцерківському центрі підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України.

DSC_0434

Олексій, інспектор відділу соціально-виховної та соціально-психологічної роботи, який працює у пенітенціарній системі вже протягом 11 років взяв участь у спеціалізованому курсі з прав людини, оскільки хоче змінювати пенітенціарну систему. «Ми постійно рухаємося вперед. Необхідно змінювати законодавство, а ми докладемо необхідних зусиль задля дотримання прав людини у своїй діяльності», – зазначив працівник пенітенціарної системи.

DSC_0557

Поділитися

Інші новини