Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Регіональний координатор Омбудсмана у Рівненській області допомагає внутрішньо переміщеним особам

На прийом до регіонального координатора звернувся колишній мешканець Донецька, Невірець Сергій Акимович, який на сьогоднішній день з дружиною проживає в Рівному. Переселенці звернулись до Управління праці та соціального захисту населення виконкому Рівненської міської ради з тим, щоб їх взяли на облік як внутрішньо переміщених осіб. Проте, йому було відмовлено через те, що на момент виникнення обставин, через які він був змушений покинути своє місце проживання і переїхати в інше місто, у нього була відсутня реєстрація за попереднім місцем проживання.

Відтак, він був позбавлений можливості отримувати адресну допомогу для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг.

При аналізі ситуації, що склалась, було виявлено колізію національного законодавства, що полягає в наступному. Ч. 2 ст. 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» передбачає, що «підставами для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є наявність реєстрації місця проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення». А ч. 2 ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», який діяв на момент зняття з реєстрації за місцем проживання і діє зараз передбачає, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.  

Така колізія виникла внаслідок того, що у Перехідних положеннях Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» покладено обов’язок на КМУ  протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом привести національне законодавство у відповідність до даного закону, проте цього не було зроблено.

Адвокатом Рівненського центру права РОГО КВУ було безкоштовно підготовлено позов до суду в інтересах Невірця Сергія Акимовича.

Саме проблематика, пов’язана з правами внутрішньо переміщених осіб, стала темою зустрічі в студії Рівненського державного телебачення в програмі: «Один на один».  Були запрошені Невірковець Сергій Акимович та регіональний координатор Вячеслав Свірець. Окрім проблеми конкретної особи, були озвучені основні проблеми, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи. Так, піднімалась проблема перетину кодону, зони, яка контролюється бойовиками та Українською владою,  оскільки немає чіткої процедури, яка б регламентувала такий порядок виїзду, який би не наражав на смертельну небезпеку тих, хто хоче залишити зону конфлікту. Також було акцентовано увагу на проблемі відсутності єдиного органу державної влади, який би координував роботу і займався комплексно проблемою переселенців.

Для внутрішньо переміщених осіб було ще раз наголошено на тому що регіональним координатором здійснюється особистий прийом і особи котрі стикнулися з проблемами порушень їхніх прав, можуть звертатися за правовою допомогою, попередньо записавшись на прийом за телефоном у Рівному: (0362) 26-39-43.

Поділитися

Інші новини