Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Робота громадськості: амністія буде

Вчора, 7 вересня 2017 року, набув чинності Закон України «Про амністію в 2016 році». Президент України Петро Порошенко підписав закон, який передбачає повне або часткове зняття кримінальної відповідальності, 2 вересня 2017 року.

Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами», долучився до роботи над прийняттям цього закону з першого засідання профільного підкомітету.

«Люди, які відбувають покарання у місцях несвободи, за визначеними державою критеріями можуть бути амністовані. Як правило, амністія приурочена до подій національного значення і приймається раз на рік. Минулого року такого закону не було. Натомість мій досвід вказує на те, що засуджені, як правило, запитують: “Чи буде амністія?”. Нарешті відповідь буде ствердна», – зазначив Олександр Федорук.

15645587_1052989401479152_2079432029_n

Перше засідання спеціально створеної робочої групи підкомітету Верховної Ради України з питань діяльності Державної пенітенціарної системи відбулося 20 жовтня 2016 року. До робочої групи підкомітету ввійшли представники органів влади, прокуратури та представники різних ініціатив і громадських організацій, у тому числі Асоціації УМДПЛ.

Олександр розповів про хід робочих зустрічей: «Ми обговорювали допустимі варіанти уникнення накладення вето Президентом України на проект Закону України «Про амністію у 2016 році», а також розглядали надані ним пропозиції. Наголошувалося на тому, що вето стосовно прийнятого Закону своїм юридичним наслідком має скасування останніх результатів голосування за нього і відкриття процедури його повторного розгляду у Верховній Раді України».

Закон України «Про амністію у 2016 році» був прийнятий Верховною Радою України 7 липня 2016 року. За його прийняття проголосували 247 народних депутатів України. Президент України не підписав Закон України «Про амністію у 2016 році», застосувавши до нього право вето, і 17 серпня 2016 року повернув його до Верховної Ради України зі своїми пропозиціями для повторного розгляду.

Є два закони, які регулюють процедуру амністії в Україні: Закон України “Про застосування амністії в Україні” та “Про амністію 2016 року”. Останній визначає, хто підпадає під амністію. Він не був підписаний Президентом у 2016 році, оскільки деякі пункти не узгоджувалися із Законом “Про застосування амністії в Україні”.

Відповідно до Закону під амністію підпадають засуджені представники найбільш незахищених категорій, які скоїли злочини невеликої тяжкості. Йдеться зокрема про неповнолітніх, вагітних жінок, а також чоловіків, у яких є діти до 16 років або діти-інваліди; ветеранів війни, людей з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп; хворих на туберкульоз осіб чи онкологію.

Також амністовані можуть бути учасниками бойових дій, особами, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, засуджені за вчинення злочинів, що не є особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров’я особи.

Програма «Права людини за ґратами» здійснює превентивні заходи з дотримання прав людини в пенітенціарних закладах шляхом підвищення громадської активності та мотивації персоналу таких закладів поважати людську гідність. Приєднуйтеся до Facebook-сторінки Програми за посиланням.

Поділитися

Інші новини