Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Робота з молоддю, яка перебуває на обліку в кримінально-виконавчій інспекції

Напередодні Дня прав людини в Чернігівській міській кримінально-виконавчій інспекції навчали молодих людей, які перебувають в конфлікті із законом

В умовах глибокої трансформації суспільних відносин значна частина української молоді втратила позитивні життєві орієнтири, можливість реалізації життєвих планів та прагнень. Ослаблення дії старих регулятивних чинників і несформованість нових, спричинили істотне посилення негативних явиш, поширення поведінкових стереотипів, хибно сприйнятих за вияви свободи особистості.

Сучасні суспільні процеси різко змінили соціальне, матеріальне і політичне становище молоді. Останнім часом загострилося чимало молодіжних проблем, серед яких найголовніші: низький рівень життя, безробіття і значна економічна та соціальна залежність від батьків; шлюбно-сімейні; низька народжуваність – рівень народжуваності не забезпечує відтворення поколінь; матеріальна незабезпеченість, відсутність ресурсів для поліпшення житлових умов; поганий стан здоров’я і зростання рівня соціальних відхилень; втрата ідеалів, соціальної перспективи, життєвого оптимізму.

Молоде покоління залишилося без надійних соціальних орієнтирів. Руйнація традиційних форм соціалізації підвищила особисту відповідальність молоді за свою долю, поставивши її перед необхідністю вибору, виявила неготовність більшості з них включитися в нові суспільні відносини. Вибір життєвого шляху став визначатися не здібностями й інтересами молодої людини, а конкретними обставинами.

Переважна більшість проблем молоді — це складові загальних потреб українського суспільства. Значна частина молоді не цікавиться політикою й вважає неважливою участь у виборах, не відчуває себе господарями своєї держави і не бачить соціальну перспективу в Україні. Немає зацікавленості у самоорганізації молоді та молодіжному русі, через які вони мають можливість виявляти свою позицію. Низьким є рівень правової культури.

Про руйнівні для здоров’я фактори – пияцтво і куріння, алкоголізм і наркоманію розповідали підобліковим молодіжного віку та студентам Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту співробітники Чернігівського міського відділу КВІ та запрошені до участі в заході:  регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Чернігівській області, член правління Асоціації УМДПЛ Алла Лепеха та колишні наркозалежні, які сьогодні реалізували себе в суспільній, громадській та релігійній діяльності. Вони  розповіли молоді про ті небезпеки, які несуть алкоголь, тютюнопаління, а особливо наркоманія. Колишній наркозалежний, а сьогодні спортсмен, Євген розповів присутнім  історію свого життя: як він жив, коли вживав наркотики, як страждали його батьки, і як він живе зараз, дорожить своєю сім’єю, дружиною, маленькою дитиною.  Як доказ того, що змінитись ніколи не пізно, спортсмен показав декілька силових вправ: з легкістю надув грілку, поки та не лопнула, зігнув у трубочку сковорідку й вигнув з підкови серце, як доказ того, що світом править любов. Спробувати свої сили у згинанні здоровезного гвіздка він запропонував і молодим юнакам.

Крім того, Алла Лепеха привітала присутніх з Днем прав людини,  розповіла  присутнім про шляхи захисту своїх прав, про порадник «Міліція під контролем», роздала матеріали, підготовлені Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів:  «Адвокат у кишені» (ваші права і обов’язки міліціонера), розмовник для рівноправного діалогу з посадовцем Державної міграційної служби України «Маєш знати» та порадник «10 порад водієві».

DSC_0082DSC_0095 DSC_0105

Поділитися

Інші новини