Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Російська армія: приречені на жорстокість. Дитинство у погонах

Кремль перепрограмує суспільство на підтримку виснажливої довготривалої війни, перемогти у якій можливо лише завдяки винятковій жорстокості. «Це війна за самозбереження. Або вони, або ми. Українська держава має бути знищена вщент. Точніше, щоб навіть попелу від неї не залишилося. Щоб ця гидота ніколи, за жодних умов не могла відродитися. Якщо на це знадобляться роки і навіть десятиліття – так тому і бути», – розповідає про наміри влади заступник голови Ради безпеки РФ Медвєдєв. Багаторічне протистояння потребує омолоджування мобілізаційного ресурсу, Кремлю необхідна молодь, яка буде «любити Вітчизну, президента й війну». Пропаганда мілітаризму проникає у систему освіти,  виховання «патріотів» ставиться на конвеєр, кумедні дітлахи-солдатики згодом мають стати слухняними воїнами, готовими без вагань й заперечень виконати будь-який найжорстокіший наказ. Правляча верхівка розуміє – це питання особисто їх безпеки та перебування при владі у майбутньому.

З початку війни й до червня 2023 року навчальні заклади  – дитячі садки, школи та коледжі провели 1,5 мільйона різноманітних «військово-патріотичних» акцій, серед яких майже 200 тисяч присвячені війні в Україні. Робота проводиться з кожною віковою групою, у кожному шостому заході беруть участь діти дошкільного віку [1].

У рамках всеросійської акції «Лист солдату» діти шлють на фронт власноруч написані «листи перемоги» (до листопада 2022 року їх направлено понад 170 тисяч)[2] та беруть участь у патріотичних зборах і концертах, на яких марширують, виконують пісні чи декламують вірші зі схваленням війни [3].

 «Вітчизна, дай мені зброю, у стрій постав мене! Клянуся власною руською кров’ю – моя рука не здригнеться», – декламує зі сцени школяр у військовій формі на тлі слайдів з портретами загиблих в Україні російських солдатів [4].  

Навесні 2023 року міністерство освіти РФ організовує всеросійський захід «Талісман добра» – діти майструють і відправляють на фронт іграшки та обереги для військовослужбовців з вшитими всередину молитвами і записками: «Повернися непереможеним». У перший тиждень акції, як повідомило міністерство, «діти створили для учасників СВО понад 50 тисяч талісманів» [5]. 

З початком повномасштабної війни, у Чечні вихованців дитячих садків та учнів шкіл залучають до молитов за перемогу російської армії і чеченських військових. «Наші безстрашні бійці б’ються проти сил зла і захищають нашу релігію від посягань поплічників проклятого іблісу»,- пояснює голова Чечні Кадиров і повідомляє, що до акції приєднались усі профільні установи [6].

З дошкільнятами та учнями молодших класів проводиться воєнно-спортивна гра «Зірничка», яка має розважальний характер і популяризує професію солдата. У ході гри діти запам’ятовують пов’язані з російською армією пам’ятні дати, співають стройові пісні, долають смугу перешкод, навчаються відрізняти військову техніку та розпалювати багаття, змагаються у метанні м’ячика у намальований танк тощо [7]. Дитяча свідомість отримує перший сигнал: «Війна – це цікаво і не страшно».

У 2023 році в російські школи надходить новий підручник історії для старшокласників, у якому історичні факти й події переписуються з позицій політики Кремля. Війна проти українців подається як результат провокативних дій США та їхніх «європейських васалів» – вони прагнуть використати Україну як «ударний кулак, націлений на Росію» та «плацдарм для нападу НАТО», через що Росія була «змушена вжити превентивних заходів». «Дестабілізація становища всередині Росії стала ідеєю фікс Заходу. Кінцева мета не дуже приховується: це розчленування Росії та контроль над її ресурсами», – стверджують автори підручника. Написаний за канонами пропагандистської літератури, він переповнений цитатами, закликами та ідеологічними штампами на кшталт «Україна – неонацистська держава», «антинародний київський режим», «США сповнені рішучості воювати до останнього українця», «Збройні сили України використовують своїх громадян як живий щит», «Росія – країна героїв» тощо. Глава про так звану «спеціальну військову операцію» в Україні закінчується радянським лозунгом часів Другої світової війни: «Наша справа справедлива! Ворог буде розбитий! Перемога буде за нами!». Підручник доповнює мапа, на якій захоплені території України подаються як частина Російської Федерації. В серпні 2023 року Міносвіти та Міноборони Росії ініціювали створення циклу відеороликів під загальною назвою «За що ми боремося?», в яких учасники спеціальної військової операції відповідають на запитання дітей та розповідають про цілі СВО, подвиги солдатів та свої особисті мотиви участі у бойових діях. Відеоматеріали, створені з метою формування у школярів почуття патріотизму, планується використовувати в школах у рамках вивчення навчального предмета «Історія». 79% громадян Росії  підтримали цю ініціативу [8]. 

З вересня 2023 року підготовка до армії офіційно входить до обов’язкової шкільної програми –  предмет «Основи безпеки життя» змінюється на «Основи безпеки та захист Батьківщини», який містить курс початкової військової підготовки. Старшокласників навчають поводженню з вогнепальною зброєю, гранатами, наданню первинної медичної допомоги. «Дитина боїться автомата. Дитина не знає що таке граната і як її кидати! Ну хіба це нормальне явище?!», – обґрунтовує необхідність введення нових шкільних дисциплін голова комітету парламенту Росії з оборони та безпеки сенатор Бондарев. Школи зобов’язують закупити моделі автоматів, макети гранат, стрілецькі тренажери, дозиметри, імітатори поранень й уражень [9]. Навчати дітей військовій справі та «справжньому, непоказному патріотизму» будуть непридатні для подальшої служби ветерани війни в Україні.  Федеральне агентство у справах молоді РФ заявило, що така робота з малолітніми стане своєрідною «реабілітацією» для військових, які повернулися з війни. У рамках проєкту «Твій герой» в березні 2023 року до наставництва молоді підготовлені перші 130 «учасників спеціальної воєнної операції» [10]. 

У школах стають обов’язковими військові збори для 10-класників – підлітки мають п’ять повних днів провести на навчаннях у військовій частині. Під час зборів у школярів «формуватимуть морально-психологічні та фізичні якості, необхідні для служби в лавах Збройних сил», а саме навчатимуть рити окопи, ходити строєм, стріляти, кидати гранати, пересуватися по полю бою, зупиняти кровотечу та освоювати «дії солдата за сигналами оповіщення та у випадку ядерного вибуху» [11].

В навчальних закладах проводяться «Уроки мужності», де військовослужбовці, які повернулися з війни в Україні, розповідають школярам про «укронацистів» та «підступний Захід» [12]. 

Учням нижньогородського коледжу на уроці у якості «концептуальної фотографії» продемонстрували фото мертвої свині, накритої українським прапором [13]. 

 В одній зі шкіл Тюменської області учасники бойових дій виступили перед третьокласниками у формі з шевронами, на яких зображений Йосип Сталін та написані агресивні нецензурні висловлювання щодо українців [14]. 

У московській школі заняття зі старшокласниками провів найманець групи «Вагнер», який прийшов до школи з пістолетом, приховував обличчя, рекламував службу за контрактом, а в кінці уроку запропонував школярам заповнити анкету та передати її класному керівнику [15]. 

Ідеологічне накачування молоді та виучка майбутніх «солдат-Z» йде по всій Росії. З ініціативи адміністрації президента РФ у 12 регіонах відкриті центри військово-спортивної підготовки та патріотичного виховання молоді «Воїн»», де військові навички отримують понад 9 тисяч дітей віком від 14 до 17 років. Організатори повідомили, що крім загальних дисциплін – стрільби та тактичної медицини, підлітків готують за найбільш затребуваними на війні в Україні спеціальностями: снайпінг, керування безпілотниками, радіоелектронна боротьба [16].  Уряд РФ виділив на ці потреби 2,7 мільярда рублів [17].

Літом 2023 року по всій Росії працюють 68 дитячих військово-патріотичних таборів. У багатьох з них дітям не тільки прищеплюють «дух бойового братства», а й навчають  користуватись вогнепальною зброєю [18]. Крім того, «науку війни» діти опановують на базі літніх дитячих оздоровчих таборів, у яких організовують спеціальні військово-патріотичні зміни «Час героїв». Лише у першій такій зміні побувало 2,5 тисячі підлітків [19]. 

Російська влада не заощаджує на «громадських ініціативах», які передбачають підтримку війни та воєнну підготовку молоді.  

На проєкт брянського клубу десантників «Служити Росії судилося тобі та мені» з проведення «максимально наближеної до бойових умов військово-тактичної гри на місцевості за участю не менш 150 осіб допризовного та призовного віку» фонд президентських грантів направив 4,7 мільйона рублів [20]. 

Цей же фонд підтримав проєкт просування Z-цінностей для дітей із синдромом Дауна. 1,9 мільйона рублів було виділено на постановку патріотичного мініспектаклю «Додому з Перемогою». «Це допоможе дітям відчути причетність до боротьби за свою незалежність,  яку зараз веде наша країна», – йдеться в описі проєкту [21]. 

У місті Петербург учні спеціальної корекційної школи для дітей з дитячим церебральним паралічем за кілька місяців виготовили близько 200 окопних свічок для фронту. «Саме так проявляється наша єдність», – заявили у місцевій приймальні партії «Єдина Росія», яка організувала проведення такої роботи [22].

Через дітей їх батьків спонукають до підтримки армії – за час війни (станом на червень 2023 року) у закладах освіти проведено понад 14 тисяч акцій зі збору гуманітарної допомоги, а також понад 3 тисячі – з плетіння маскувальних сіток та виготовлення бліндажних свічок. Доросліші майструють окопні пічки для обігріву, шиють для солдатів носки, рукавички, балаклави [23]. Дітям подобається причетність до важливої дорослої справи, вони гордяться своєю участю у наданні практичної допомоги «нашим солдатам на війні», не задумуючись над тим, що ця війна йде у чужій країні. 

У квітні 2023 року Державна дума РФ дозволяє укладення військового контракту з особою одразу після досягненню нею 18-річного віку [24]. У навчальних закладах запускають рекламу служби в армії, школи публікують заклики йти на війну після випускних іспитів. До літа вже нараховується понад тисячу постів із текстом «Приєднуйся до СВОїх!» і «Бути захисником Батьківщини – це почесно» [25].

У дитячому та підлітковому віці людина ще не повною мірою здатна критично аналізувати й оцінювати твердження дорослих. Путін керує Росією в авторитарному режимі понад 20 років і ціле покоління росіян виховано на запропонованих ним ідеалах та вірить у них. В серпні 2023 року російський Центр розвитку гуманітарних технологій «Нова ера» опублікував результати дослідження «Образ Росії в уявленні молоді». Найточнішим тегом, що на думку молоді характеризує обличчя сучасної Росії, є слово «сила». Іншими тегами-лідерами стали «війна», «страх», «міць» і «традиції». Трьома головними символами російського сьогодення учасники дослідження вважають автомат Калашнікова, матрьошку та міжконтинентальну балістичну ракету [26].

____________________________________

Матеріал підготовлений експертами Асоціації УМДПЛ у рамках проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією» (здійснюється за фінансової підтримки NED).

Матеріал увійшов до “Чорного реєстру” – архіву, який містить інформацію про факти страт, катувань і жорстокого поводження до мирного населення на окупованих територіях.

Завантажити “Чорний реєстр”: українською мовою

Завантажити “Чорний реєстр”: англійською мовою

_____________________________________
1 https://novayagazeta.eu/articles/2023/06/23/i-v-malchishke-i-v-devchonke-est-po-200-gramm-vzryvchatki

2 https://veteransrussian.ru/novosti/novosti-ood/pismo-rossiyskomu-soldatu-uchastvuyushchemu-v-spetsialnoy-voennoy-operatsii-na-ukrain/

3 https://meduza.io/news/2023/04/29/v-krasnodarskom-krae-proshel-voennyy-parad-detsadovtsev-mer-goroda-zayavil-chto-meropriyatie-stanet-ezhegodnym

4 https://meduza.io/video/2023/04/12/deti-v-rossii-chitayut-ochen-plohie-stihi-i-poyut-pesni-v-podderzhku-voyny-eto-po-nastoyaschemu-strashno

5 https://novayagazeta.eu/articles/2023/06/23/i-v-malchishke-i-v-devchonke-est-po-200-gramm-vzryvchatki

6 https://t.me/RKadyrov_95/3089

7 https://doxa.team/articles/gusi-lebedi-s-avtomatami

8 https://news.ru/society/stalo-izvestno-ob-otnoshenii-rossiyanam-k-pokazu-shkolnikam-video-pro-svo/

9 https://www.youtube.com/watch?v=GDgOXVD-csw

10 https://doxa.team/articles/gusi-lebedi-s-avtomatami

11 https://www.currenttime.tv/a/v-rossiyskie-shkoly-s-1-sentyabrya-vernetsya-nachalnaya-voennaya-podgotovka/32492391.html

12 https://verstka.media/v-rossiyskie-shkoly-massovo-idut-muzhchiny-vernuvshiesia-s-voyni-dlia-propagandy-sredi-shkolnikov

13 https://spektr.press/news/2023/03/30/nizhegorodskim-studentam-na-uroke-muzhestva-pokazali-foto-mertvoj-svini-pod-ukrainskim-flagom/

14 https://pdmnews.ru/31304/

15 https://t.me/TeamSobol/15732

16 https://t.me/mozhemobyasnit/15754

17 https://meduza.io/feature/2023/08/21/u-glavy-mchs-rossii-est-taynaya-zhena-elena-milskaya-ona-pomogaet-pohischat-ukrainskih-detey-i-stroit-tsentry-patrioticheskogo-vospitaniya-gde-budut-gotovit-shkolnikov-k-voyne

18 https://t.me/mozhemobyasnit/15754

19 https://pobedarf.ru/2023/07/07/yunyh-patriotov-obuchat-voennym-navykam/#!

20 https://t.me/mozhemobyasnit/15754

21 https://theins.ru/news/263402

22 https://t.me/rotondamedia/4430

23 https://novayagazeta.eu/articles/2023/06/23/i-v-malchishke-i-v-devchonke-est-po-200-gramm-vzryvchatki

24 https://twitter.com/bbcrussian/status/1646045853365272576

25 https://novayagazeta.eu/articles/2023/06/23/i-v-malchishke-i-v-devchonke-est-po-200-gramm-vzryvchatki

26 https://www.kommersant.ru/doc/6149367

Поділитися

Інші новини