Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Російська армія: приречені на жорстокість. «Народна міліція» ОРДЛО та добровольчі батальйони

Вступ

Розслідування воєнних злочинів, вчинених росіянами на захоплених територіях, показало: до фактів нелюдського поводження з цивільним населенням причетні не тільки професійні військовослужбовці Збройних сил Росії. У багатьох випадках вбивства та катування мирних громадян здійснювали особи, що не мають або ще вчора не мали жодного відношення до кадрової армії. 

У лютому 2013 року начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов сформулював та доповнив воєнну доктрину Росії концепцією «гібридної війни», яка, зокрема, передбачала активну взаємодію регулярних армійських частин з іррегулярними озброєними формуваннями – добровольчими загонами, приватними військовими компаніями, диверсійними групами, підрозділами ополченців-колаборантів тощо. У 2014 році ця тактика була успішно випробувана росіянами при захопленні Криму та окремих регіонів Донбасу.  Під час повномасштабного вторгнення в Україну Кремль застосовує аналогічний сценарій,  використовуючи для проведення інтервенції «гібридну» комбінацію регулярних військ та іррегулярних з’єднань. А оскільки відчуження територій і заміна керівництва України владою колаборантів вимагала виконання не тільки воєнних, а й каральних та поліцейських завдань, до окупації додатково залучаються підрозділи Росгвардії, поліцейські загони спеціального призначення і співробітники ФСБ Росії. 

Таким чином окупаційний контингент представляє собою не монолітний колектив кадрових військових, а штучно створену спільноту озброєних людей з різними воєнними навичками, досвідом бойових дій, мотивацією, ставленням до дисципліни та уявленням про військову етику. 

Перехід війни у довготривалу фазу, висока інтенсивність бойових дій та зростаючі фронтові втрати вимагали швидкого поповнення як регулярного, так і іррегулярного компонента армії. Відновлювати людські ресурси виключно за рахунок вербування «контрактників» було складно – через ризики загинути або бути скаліченим на війні служба за контрактом втратила популярність у росіян. В свою чергу, направлення на фронт солдатів-строковиків могло призвести до поширення антивоєнних настроїв всередині Росії і лишити так звану «спеціальну воєнну операцію» підтримки суспільства.

Для запобігання кризовій ситуації, російська влада у кілька етапів проводить безпрецедентну з часів 2-ї світової війни рекрутингову кампанію до війська: за рахунок масового призиву збільшуються сепаратистські угрупування так званої «народної міліції ДНР і ЛНР»; у регіонах РФ створюються та відправляються на передову численні добровольчі батальйони;  надається всебічна підтримка зміцненню приватних військових компаній та парамілітарних угрупувань; на захоплених територіях формуються та починають діяти укомплектовані місцевими колаборантами «органи МВС Росії»; у вересні 2022 року в Російській Федерації оголошується «часткова» мобілізація.

Для застарілої мобілізаційної системи Росії необхідність у стислі терміни направити на фронт велику кількість осіб стала черговою проблемою, яку військові комісаріати вирішують у звичний спосіб – зниженням вимог до якості відібраного для армії людського матеріалу. В умовах дефіциту резервістів військове керівництво робить ставку на вербування вихідців з найбідніших і маргінальних прошарків населення. Окупаційний контингент поповнюється переважно загітованими пропагандою прихильниками «руського світу» та представниками соціального дна –  кримінальниками, екстремістами, безробітними, авантюристами і просто охочими за рахунок війни поліпшити своє матеріальне становище. В Україну зі зброєю їдуть чоловіки, які жили серед насильства, звикли до насильства, вчиняли насильство і сприймають його, як норму. 

1. «Народна міліція» ОРДЛО

Незаконні воєнізовані формування на території окремих регіонів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), які з подачі російських пропагандистів також стали відомими під назвою «народна міліція Л/ДНР», з 2014 року були головним інструментом військової агресії Росії під час першого етапу війни на сході України. І хоча Кремль заперечував свою безпосередню причетність до підтримки «народних міліцій», самі сепаратисти неодноразово визнавали і навіть вихвалялися тим, що отримували постачання з Росії, проходили там навчання, мали тисячі громадян РФ у своїх лавах та діяли під безпосереднім командуванням офіцерів російської армії. Повна залежність сепаратистських формувань від політичної волі Росії підтверджена і висновками нідерландського суду у справі MH17 [1], в ході розслідування якої отримані численні докази того, що Російська Федерація в цілому здійснювала контроль над так званими ДНР і ЛНР. Слід зазначити, що протягом 2014-2022 років на боці «народної міліції» ОРДЛО проти українців воювали так звані «інтернаціональні бригади», створені з представників як ультраправих, так і ультралівих радикальних організацій із-за кордону. Об’єднані спільною ідеєю ненависті до «колективного Заходу» та прозахідної орієнтації України, вони суттєво вплинули на загальний ідеологічний клімат та поведінку бійців-сепаратистів. «Жителі територій, які знаходяться під контролем озброєних груп, живуть у середовищі, що характеризується повною відсутністю верховенства права, повідомленнями про свавільні затримання, катування та тримання під вартою без зв’язку з зовнішнім світом», – вказує у звіті УВКПЛ ООН в березні 2016 року [2].

19 лютого 2022 року, за 5 днів до початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, ватажки самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» оголосили загальну мобілізацію на підконтрольних їх владі територіях та цинічно закликали «всіх здатних тримати в руках зброю» стати «на захист усіх руських людей» [3]. Незважаючи на те, що стаття 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє примусовий призов на військову службу жителів окупованих територій, мобілізаційні процеси набули безпрецедентно жорстких насильницьких форм. За місцем  проживання, на підприємствах, в учбових закладах, у громадських місцях і просто на вулицях розпочинається «полювання» на чоловіків призовного віку, яких затримують і направляють у підрозділи «народної міліції ДНР і ЛНР» [4]. За даними «Східної правозахисної групи» таким чином з ОРДЛО було мобілізовано понад 100 тисяч осіб [5].

«Усі чудово пам’ятають, як чоловіків незаконно мобілізували нібито для комендантських загонів роздавати гуманітарку на «звільнених» територіях. Чоловіків забирали прямо з робочих місць, без медкомісії, багато з них є хворими, багато передпенсійного віку. Ситуація досягла апогею: зараз їх змушують складати присягу РФ, хоча вони не мають російського паспорта» – скаржаться родичі новобранців у телеграм-каналі «Мобілізація ДНР» [6]. 

«Зараз у нас можна вийти за хлібом, а опинитися під Маріуполем», – розповів журналістам житель Донецька [7].

Незважаючи на те, що мобілізація проводилась під гаслом «захисту дому і Донбасу», призовників  направляють для участі у загальновійськових операціях з окупації Запорізької, Миколаївської, Сумської та Харківської областей України [8]. 

Навіть проросійські воєнкори вказують на незадовільну дисципліну та «низький морально-психологічний рівень» солдатів «народної міліції» [9]. Примусово вилучені з мирного життя люди, які до цього протягом восьми років перебували під впливом російської пропаганди, звинувачують у своїх проблемах Україну та її народ. Ненависть до українців та всього українського постійно підживлюється радикальними заявами їх лідерів-сепаратистів, які відкрито закликають до насильства і вбивств.   

«Усіх переможемо. Усіх вб’ємо. Усіх, кого треба, пограбуємо! Все буде, як ми любимо!». – заявляє у своєму відеозверненні з Георгіївської зали Кремля один з ідеологів сепаратизму та воєнкор Максим Фомін (Владлен Татарський) [10].

«Якщо ви (українці) не хочете, щоб ми вас переконували – ми вас вб’ємо. Вб’ємо скільки потрібно. Вб’ємо мільйон, п’ять мільйонів, хоч усіх вб’ємо», – розповідає в інтерв’ю колишній «народний губернатор» Донецької області,  керівник мобілізаційного управління міністерства оборони ДНР Павло Губарєв [11].

«Ми спалимо ваші будинки, вб’ємо ваші сім’ї, відберемо ваших дітей і виростимо їх росіянами», [12] – погрожує командир військового загону ЛНР і пропагандист Ігор Мангушев, відомий своїй виступом на сцені клубу з черепом, нібито, українського солдата у руці і словами «Всі носії української ідеї повинні бути знищені» [13].

Популяризована російськими пропагандистами через медіа теза «ви 8 років мовчали, коли бомбили Донбас» підштовхує бійців-сепаратистів до помсти і використовується, як виправдання застосування насильства до мирних громадян. У своїх розповідях жителі окупованих територій з жахом згадують жорстокість «народних міліціонерів». 

«4 березня зранку на трьох БТР до будинку Олександра В. у селі Липці Харківської області приїхали військові «ЛНРівці». Чоловіка вивели надвір, поклали обличчям у сніг і почали бити. Поки Олександр лежав на землі, солдати винесли все з будинку. Його дружина на це вже не зважала, лише прислухалася до тупих звуків побиття чоловіка» [14].

«Здебільшого били електрошокером та гумовими палками. «Поліграф гумовий» вони це називали. Ну, абревіатура  «ПГ» – це ж скорочення «палка гумова», – розповів журналістам Євген, житель міста Балаклія Харківської області. Били сильно. Мене 12 днів утримували у захопленому місцевому відділку поліції.  Під час того, як я там сидів, ніхто не помер, але бувало ті люди, яких побили, через 2-3 дні помирали вже дома. У відділку перебували здебільшого мобілізовані з «Л/ДНР». У будівлі навіть залишилися пляшки горілки з написами «зроблено в ЛНР» [15].

 «Коли я відчинила двері, він одразу вдарив мене кулаком в обличчя. Вибив два зуби і зламав ніс. Я була вся в крові. Він почав бити мене прикладом автомата у груди, по голові. Я не розуміла, що зробила не так. Він вхопив мене за волосся, кинув на диван і почав душити. Після цього я два тижні не могла ковтнути води. Зняв з мене одяг і зґвалтував. А ще порізав мені живіт у мене досі залишилися шрами»,пригадала моторошну історію Людмила, жителька села Миролюбівка Херсонської області. Потім ґвалтівник пригрозив, що якщо вона розповість про зґвалтування, він повернеться і вб’є її. Людмила вказує, що ґвалтівник був з числа сепаратистів [16]

31 грудня 2022 року незаконні формування «народної міліції Л/ДНР» офіційно увійшли до Збройних сил РФ у якості окремих армійських корпусів. Як символ визнання їх заслуг перед Росією, командувачі отримали бойові прапори особисто з рук Володимира Путіна.

2. Добровольчі батальйони

Навесні 2022 року у  Росії розгортається робота зі створення та направлення на війну з Україною «іменних» добровольчих батальйонів, які формуються за територіальною ознакою. Процес публічно схвалює та контролює Кремль: прес-секретар президента Дмитро Пєсков називає батальйони «ініціативою, яка заслуговує на найвищу оцінку». Для регіональної влади набір якомога більшої кількості бійців стає найкращим способом продемонструвати свою лояльність Москві і станом на серпень 2022 року стає відомо про заснування 52 батальйонів у 33 суб’єктах Російської Федерації [17].  

Головним мотивуючим фактором до служби є користь – добровольцям обіцяється відстрочення виплат по кредитам та нарахування грошового забезпечення у подвійному розмірі (як з федерального, так і з місцевого бюджету). В оголошеннях про набір до батальйонів обов’язково вказується сума, яку можна отримати – як правило, це 53 долари на добу плюс додатково 8 тисяч рублів за кожен день у зоні активних бойових дій. Крім цього, обіцяється одноразова грошова винагорода від 150 до 300 тисяч рублів у залежності від регіону [18]. У ЗМІ та соціальних мережах активно рекламується можливість легкого «заробітку на війні», а вступ до добровольчого батальйону подається як спосіб миттєво підвищити свій соціальний статус.

«Як прогодувати родину? Як подарувати синові велосипед? Як сплатити борги за ЖКГ? Сподіватися на успіх і чекати, що все колись зміниться? Все це ненадійно. Але Сашко зміг вирватися з замкненого кола та змінити своє життя. Він взяв долю у свої руки і записався добровольцем. Тепер у нього зарплата, про яку раніше  і не мріяв, нова професія, нові друзі, кар’єрне зростання, пільги від держави. А також статус ветерана бойових дій. А отже і повага – він справжній мужик. Молодець! Будь, як Сашко – записуйся добровольцем і зміни своє життя на краще!» – саме так у відеоролику стимулюють чоловіків до участі в агресії проти України [19].

«У нас в Росії зараз вся країна в боргах. Населення збідніло, у всіх по десять кредитів. Один кредит беруть, щоби розплатитися з іншим. У народу грошей немає, сім’ю якось годувати треба, жити якось треба, комуналку платити треба» – пояснює свою мотивацію воювати в Україні взятий у полон військовослужбовець, якого засудили до 11 років позбавлення волі за катування людей на окупованій Харківщині [20].

Найбільш успішно набір добровольців проходить у депресивних регіонах Росії зі значним рівнем безробіття та злочинності. На службу йдуть люди, які не тільки поділяють антиукраїнські ідеологічні стереотипи Кремля, а й мають негаразди з поліцією  або вважають загарбницьку війну у чужій країні прийнятним способом вирішення власних матеріальних проблем. Ще під час перебування добровольців в Росії стає зрозуміло – ця категорія людей не обтяжена моральними принципами, не має поваги до закону і готова до застосування насильства як заради реалізації власних інтересів, так і просто для розваги. 

«Головний мій мотив участі у війні – це зняти адміністративний нагляд, щоб потім жити спокійно. У нас кожен третій доброволець із колишніх арештантів з погашеною чи ще не знятою судимістю», — пояснює доброволець батальйону «Ахмат». Його запевнили, що «будь-яку проблему з державою можна вирішити» і влада за участь у війні може «стерти» його кримінальну історію з біографії [21].

«Селище Муліно у Нижегородській області відоме, як центр навчання добровольців для відправлення в Україну. За словами місцевих жителів, вони стали боятися виходити ввечері на вулицю: військові п’ють, бешкетують, провокують бійки і пристають до дівчат. «Вони поводять себе огидно. І ці люди будуть захищати Росію?! Люди, яких набрали по оголошенню? Вони з самого ранку і щодня п’ють та валяються під вікнами!», – обурюється місцева мешканка [22].

Російська телекомпанія НТВ звернулась до слідчого комітету Російської Федерації зі скаргою на те, що в окупованому місті Мелітополь Запорізької області бійці батальйону «Ахмат» зґвалтували кореспондентку компанії Ольгу З. та жорстоко побили її оператора Артема Є., які перебували у відрядженні і мали висвітлювати «визвольну місію» Росії. У скарзі зазначено, що потерпілі звернулись з відповідною заявою до військової прокуратури та поліції, але у відкритті кримінального провадження та з’ясуванні обставин вчинення злочину їм відмовили» [23].  

Очевидно, що російські добровольці, які демонструють протиправну поведінку щодо своїх же громадян, не будуть стримувати своїх злочинних схильностей і звичок у ставленні до жителів окупованої ними країни. 

 «Тепер ми в місто не виїдемо. Там, коротше, бабу зґвалтували. Кажуть, або дезертири мобілізовані, або добровольці» (перехоплення телефонної розмови російського військовослужбовця, який перебував під містом Бахмут  у Донецькій області) [24].

Семеро бійців загону «Ахмат-нафтополк» увірвалися до оселі мешканки селища Макіївка Луганської області під приводом «зачистки» населеного пункту. Зловмисники викрали з помешкання потерпілої побутову техніку і гроші, а саму жінку зв’язали та відвезли до приміщення селищної гімназії. Там від неї вимагали «зізнань» у діяльності на користь українських військ. До потерпілої застосовували електрострум та били металопластиковою трубою. Потім кілька годин тримали прикутою кайданками до батареї [25].

Чеченські загони були ідентифіковані як виконавці деяких злочинів у Бучі, де вони тероризували мирне українське населення з моменту входу в місто [26].

(далі буде)

І-й розділ «Цілі війни» читати за посиланням.

2-й розділ «Ідеологія війни» читати за посиланням.

3-й розділ «Дисципліна» читати за посиланням.

****************************************************************************

Матеріал підготовлений експертами Асоціації УМДПЛ у рамках проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією» (здійснюється за фінансової підтримки NED).

Нагадуємо, що Асоціація УМДПЛ  проводить роботу зі створення «Чорного реєстру страт, катувань та випадків жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих з 24.02.2022 територіях». Докладніше за посиланням.

1 https://www.prosecutionservice.nl/documents/publications/mh17/map/2023/report-mh17
2 https://news.un.org/en/story/2016/03/523502-ukraine-growing-despair-among-over-three-million-civilians-conflict-zone-un
3 https://www.currenttime.tv/a/na-donbasse-obyavili-vseobschuyu-mobilizatsiyu/31711205.html
4 https://meduza.io/feature/2022/07/06/zhizn-zdes-katitsya-v-hrenovuyu-storonu
5 https://www.youtube.com/watch?v=SV6qWSHXENw
https://t.me/mobdnrlive/1774;%20https://t.me/astrapress/20433;%20https://notes.citeam.org/mobilization-feb-2-3
7 https://www.bbc.com/russian/features-61480788
8 https://www.dw.com/en/how-ukraine-separatists-are-mass-conscripting-anyone-of-fighting-age/a-61608760
9 https://www.bbc.com/russian/features-61480788
10 https://www.youtube.com/watch?v=unjIjlQJcGM&t=2s
11 https://alfanews.md/index.php?newsid=30185
12 https://t.me/BeregTime/5963
13 https://theins.ru/news/254476
14 https://hromadske.ua/posts/suo-ti-do-ranku-ne-dozhivesh-spogadi-pro-okupaciyu-katuvannya-strumom-vibiti-zubi-ta-zlamani-rebra
15 https://hromadske.radio/publications/vony-kazaly-shcho-humova-palka-naykrashchyy-polihraf-interv-iu-z-balakliytsem-iakoho-trymaly-u-pidvali-rayviddilku-foto-video
16 https://www.bbc.com/ukrainian/features-63468548
17 https://novayagazeta.eu/articles/2022/08/10/pekhota-pushche-nevoli
18 https://zona.media/article/2022/08/10/imeni-lenina
19 https://www.youtube.com/watch?v=YJAs-9PHuR0
20 https://fakty.com.ua/ua/ukraine/20230124-protrymaly-v-yami-dvi-doby-poterpilyj-vid-tortur-vijskovyh-rf-pro-polon-ta-yak-vdalosya-vyzhyty/
21 https://novayagazeta.eu/articles/2022/08/10/pekhota-pushche-nevoli
22 https://verstka.media/mulino-kontraktniki/
23 https://war.obozrevatel.com/v-melitopole-kadyirovtsyi-iznasilovali-rossijskuyu-propagandistku-iz-ntv-i-izbili-operatora-smi.htm
24 https://www.youtube.com/watch?v=yaRLQtzDskI
25 https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-identyfikuvala-vatazhka-kadyrivtsiv-yakyi-keruvav-karalnymy-reidamy-rashystiv-na-luhanshchyni
26 https://rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/chechens-putins-loyal-foot-soldiers

 

Поділитися

Інші новини