Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Експерти Асоціації провели навчання для спостерігачів мирних зібрань

Чому важливо знати про тактики та превентивні дії поліції на масових заходах (особливо напередодні виборчого 2019-го року), говорили юристи, експерти Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв та Євген Крапивін на лекції для слухачів спецкурсу по моніторингу «Конфліктні протести», що організований групою громадського спостереження «ОЗОН».

46079493_2111302519123225_2626691475840172032_n

Зокрема, Михайло Каменєв нагадав про міжнародне та українське законодавство, яке регулює свободу зібрань, про види таких зібрань та які публічні служби забезпечують їх проведення. Також правник звернув увагу на дискусійне питання залучення військовослужбовців Національної гвардії до охорони громадського порядку та описав окремі складні ситуації, в т.ч. щодо залучення організаторами зібрань звукопідсилювальної техніки, встановлення наметів та спалення шин тощо. Презентацію Михайла на тему «Свобода зібрань і тактики органів правопорядку» для слухачів спецкурсу «Конфліктні протести» шукайте тут.

В свою чергу, Є. Крапивін розказав про муніципальні, а також про поліцейські та «фільтрувальні заходи». Зокрема, юрист констатував, що фактично, працівником «муніципальної поліції» може бути будь-який працездатний громадянин, іноземець та особа без громадянства. Законодавство не висуває ніяких вимог до таких працівників і їх підготовці. Кількісно «муніципальні поліцаї» нічим не обмежені, крім фінансування, оскільки людина не може бути працівником комунального підприємства задарма – навіть працюючи там за сумісництвом, йому повинна виплачуватися мінімальна зарплата або частина від неї. Аналітичну записку «Громадські формування з охорони правопорядку в Україні: тенденції та загрози для прав і свобод людини» читайте на нашому сайті.

46076538_2111302505789893_2170803907373039616_n

Фото із лекції-тренінгу юристів Михайла Каменєва та Євгена Крапивіна для слухачів спецкурсу «Конфліктні протести» 

Хочете знати більше? Наш навчальний курс «Основи спілкування з поліцією» шукайте за посиланням. Також доступний для завантаження мобільний порадник «Поліція під контролем» для Android та iOS тут.

Читайте також:  Поліції слід перейти від точкових змін до інституційних реформ, – звіт експертів

Поділитися

Інші новини