Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Сьогодні весь світ відзначає Міжнародний день на підтримку жертв катувань

Сьогодні, 26 червня, відзначається Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй у підтримку жертв катувань, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 12 грудня 1997 року.

Згідно Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, під катуваннями розуміють будь-яку дію, якою будь-якій особі навмисне заподіюються сильний біль або страждання, фізичне чи моральне, щоб отримати від неї або від третьої особи відомості чи визнання, покарати її за дії, які вчинила вона або третя особа чи у вчиненні яких вона підозрюється, а також залякати чи примусити її або третю особу, чи з будь-якої причини, що ґрунтується на дискримінації будь-якого виду, коли такий біль або страждання заподіюються державними посадовими особами чи іншими особами, які виступають як офіційні, чи з їх підбурювання, чи з їх відома, чи за їх мовчазної згоди.

Україна ратифікувала Факультативний протокол до Конвенції проти катувань і взяла на себе зобов’язання створити на національному рівні відповідні механізми для боротьби з катуваннями та іншим жорстоким, нелюдським, та таким, що принижує гідність, поводженням чи покаранням – національні превентивні механізми (НПМ).

4 листопада 2012 року вступив у силу Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини» щодо національного превентивного механізму», за яким функції НПМ було покладено на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Цей механізм домовлено будувати в Україні за моделлю «Омбудсман +», де «+» – це експертна рада, неурядові організації та монітори. Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) долучилася до реалізації цієї системи, зокрема, в підготовці громадських активістів, які відвідують місця несвободи в системі МВС. Окрім того, один представник організації входить в Експертну раду з питань реалізації національного превентивного механізму при Представникові Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Серед причин та умов, що сприяють катуванням в Україні, можна визначити: матеріальну складову як винагороду, зокрема, в активній фазі катувань; недостатнє матеріальне забезпечення приміщень для затриманих, включаючи відсутність належного харчування, медичного і санітарного забезпечення; відсутність в Україні дієвих механізмів розслідування фактів жорстокого поводження тощо.

Нажаль, застосування до громадян незаконного насильства, зокрема і в органах внутрішніх справ, стало в Україні буденною справою. Випадки катувань або побиття людей правоохоронцями вже не вважаються чимось незвичайним. Хочеться вірити, що завдяки спільним зусиллям держави та громадськості вдасться подолати цю проблему.

Автор: Анастасія Малинка

Поділитися

Інші новини