Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Співробітіник проти громадянина, або чи можна нам фотографувати міліцію? (+ВІДЕО)

     Так чи має право пересічний громадянин сфотографувати міліціонера або зняти його на відео? Наведене вище відео вимагає поставити остаточну крапку у цьому питанні. Асоціація УМДПЛ направила Міністру внутрішніх справ Віталію Захарченко відповідний запит. Текст документа

                                                                                                Міністрові внутрішніх справ України
ЗАХАРЧЕНКУ В.Ю.

Вих. № 04/04-01 від «04» квітня 2012 р

                                                                    Шановний Віталіє Юрійовичу !

         Нещодавно в Інтернеті з’явилося відео, на якому зафіксований черговий випадок грубого порушення прав громадянина співробітниками міліції (http://www.youtube.com/watch?v=QEZ0CV-Idqs).
Зазначена подія мала місце у місті Харків. Увагу перехожого привернув неординарний порядок виконання своїх службових обов’язків співробітниками ДПС, які, перебуваючи на території закладу швидкого харчування (Полтавський шлях 57), періодично виходили до траси та зупиняти автотранспортні засоби і, поспілкувавшись протягом нетривалого часу з водіями автомобілів, дозволяли їм їхати далі.
Вважаючи подібне ставлення правоохоронців до несення служби нестандартним, громадянин вирішив зняти на камеру мобільного телефону роботу міліціонерів, при цьому не перешкоджаючи їх діяльності. Проте, співробітники міліції, побачивши, що їх дії фіксуються за допомогою технічних засобів, самі підійшли до чоловіка, який проводив зйомку, та умисно спровокували конфлікту ситуацію.
Співробітник ДПС, у подальшому ідентифікований як старший лейтенант міліції Литовченко Артем Юрійович, одразу почав вимагати від громадянина пред’явити документ, що посвідчує його особу. На запитання про підстави для проведення такої перевірки документів, міліціонер безапеляційно заявив, що таке право надається йому Законом України «Про міліцію», чим увів громадянина в оману, оскільки стаття 11 Закону України «Про міліцію» надає співробітникам право перевіряти документи лише у осіб, які підозрюються у вчиненні правопорушення. При цьому міліціонер повинен повідомити такій особі, у скоєнні якого саме правопорушення її підозрюють та обґрунтувати підстави для такої підозри.
У подальшому старший лейтенант міліції Литовченко А.Ю. запитав у громадянина, чи є він журналістом або кореспондентом і, почувши у відповідь «Я просто громадянин України», одразу заявив, що чоловік буде доставлений до райвідділу, оскільки не має права знімати на відеокамеру міліціонерів.
Таким чином, Литовчеко А.Ю. звинуватив чоловіка, який за допомогою відеозапису фіксував дії наряду ДПС, у вчиненні правопорушення, але при цьому не роз’яснив, яку саме статтю (пункт) і якого нормативного акту порушено. Під час розмови з чоловіком, міліціонер посилався на не існуючий «указ» колишнього керівника МВС Анатолія Могильова та заявляв, що для відеозйомки співробітника міліції повинні бути «підстави» та «погодження». Коли чоловік намагався обґрунтувати законність свої дій тим, що згідно із Законом України «Про міліцію» діяльність міліції є гласною, Литовченко А.Ю. заперечував і стверджував, що ця гласність полягає у тому, що громадяни мають прав лише візуально спостерігати за діями міліціонерів.
Після цього, співробітники ДПС, використовуючи силу і психологічний тиск, примусили чоловіка сісти у службовий автомобіль та проїхати разом з ними до Жовтневого райвідділу внутрішніх справ, зазначивши, що у підрозділі міліції вони ознайомляться, що саме він встиг зняти на свій мобільний телефон. Подібні вимоги правоохоронців є вочевидь незаконними і порушують право особи на приватність та недоторканість власного майна. На категоричні протести чоловіка і його неодноразові заяви про те, що подібним ставленням до нього міліціонери грубо порушують законодавство, правоохоронці не реагували, завивши, що після прибуття до підрозділу міліції вони йому «розкажуть про права».
Таким чином, співробітники наряду ДПС висунули до громадянина незаконні і необґрунтовані посилання на норми закону, а після цього провели його затримання, не маючи для того жодних визначених законодавством підстав.

         Вказаний факт свідчить про те, що працівники міліції, незважаючи на постійні вимоги керівництва МВС щодо необхідності неухильного дотримання прав й свобод людини, протиправно продовжують переслідувати громадян з небайдужою громадянською позицією.
Слід зазначити, що застосування співробітниками міліції технічних засобів для документування дій громадян врегульовані нормативними актами МВС України і є звичайною практикою дій правоохоронних органів. В свою чергу, спроби громадян проводити фіксацію дій співробітників міліції з метою захисту власних прав, дуже часто викликають категоричні заперечення й обурення з боку міліціонерів, які, без посилань на будь-які правові акти, забороняють громадянам фотографувати, записувати на відео- та аудіопристрої дії міліціонерів та процес свого спілкування з ними, незважаючи на те, що останні виконують свої службові обов’язки публічно, у громадських місцях, за наявності значної кількості свідків.
Подібне ставлення працівників міліції до громадського контролю не тільки суперечить публічно проголошеній Вами тезі про прозорість діяльності міліції, її відкритість для суспільства та врахування громадської думки, як головного пріоритету в оцінюванні ефективності діяльності правоохоронних органів, а і є порушенням багатьох положень законодавства України, серед яких доцільно виділити:
статтю 34 Конституції України, відповідно до якої всі громадяни України мають право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію усно, письмово чи в інший спосіб на свій вибір;
статтю 3 Закону України «Про міліцію», відповідно до якої діяльність міліції є гласною;
– статтю 7 Закону України «Про інформацію», відповідно до якої ніхто не може обмежувати права особи у виборі форм та джерел одержання інформації;
– статтю 302 Цивільного кодексу України, відповідно до якої фізична особа має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію.

          В окремих випадках співробітники міліції, висуваючи вимоги про припинення фіксації своїх дій, посилаються на статтю 32 Конституції України та статтю 307 Цивільного кодексу України, які забороняють втручання в особисте й сімейне життя людини та збір конфіденційної інформації про фізичну особу без отримання від неї відповідного дозволу.
Подібні посилання не можуть бути підставою для заборони відео, фото, або аудіозапису дій працівників міліції, оскільки виконання співробітниками своїх службових обов’язків не є їх особистим або сімейним життям, а без дозволу людини заборонено збір лише конфіденційної інформації. Стаття 21 Закону України «Про інформацію» наголошує, що інформація о суб’єктах власних повноважень не є конфіденційною, а до інформації з обмеженим доступом не може бути віднесена інформація про факти порушення прав й свобод людини та інформація про незаконні дії органів державної влади, їх посадових і службових осіб.        
Необхідно зазначити і те, що відповідно до тієї ж статті 307 ЦК України згода особи на знімання, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру, лише припускається і не є обов’язковою.
Слід зауважити, що співробітники міліції мають право проводити затримання людини лише за скоєння кримінального злочину або вчинення адміністративного порушення. Невиконання особою вимог Цивільного кодексу України не може бути підставою для її затримання і доставляння до підрозділу міліції.

        Доволі часто міліціонери забороняють здійснювати відеозапис та фотографувати умови, які створені для громадян у вестибулях підрозділів міліції, куди, відповідно до наказу МВС №181-2010 року, повинен забезпечуватися вільний доступ кожному бажаючому. В окремих випадках співробітники міліції забороняли фотографувати навіть зовнішній вигляд адміністративної будівлі органу внутрішніх справ, мотивуючи тим, що це «режимний об’єкт» та посилаючись на відомчі накази чи інструкції. Разом з тим, міліціонери не можуть вказати найменування такого наказу, його номер, коли і ким він був підписаний. В окремих випадках співробітники міліції, вимагаючи припинити зйомку, відверто вказують: «Це усне розпорядження мого начальника».
Відомчі документи і усні вказівки посадових осіб не повинні суперечити вимогам державних нормативно-правових актів, а тому у червні 2011 року Асоціація УМДПЛ звернулась до Міністерства внутрішніх справ з інформаційним запитом щодо наявності в МВС відомчих документів, які забороняють громадянам фіксувати за допомогою технічних пристроїв дії співробітників патрульної служби, ДАІ, дільничних інспекторів міліції, працівників підрозділів СГІРФО та інших міліціонерів під час публічного виконання ними своїх обов’язків у громадських місцях.
Нажаль, МВС України ухилилося від надання конкретної та аргументованої відповіді на цей запит, повідомивши Асоціацію УМДПЛ про наступне (наводимо текст відповіді у повному обсязі):
«У Департаменті охорони громадського порядку МВС у межах компетенції опрацьовано лист голови правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів щодо роз’яснення положень законодавства України в частині прав громадян на здійснення фіксації дій працівників міліції під час виконання ними службових обов’язків.
Повідомляємо, що діяльність патрульної служби міліції регламентована Конституцією України, Законом України «Про міліцію», а також Статутом патрульно-постової служби міліції, затвердженим наказом МВС № 404-1994.
Статтею 3 Закону України «Про міліцію» визначено, що діяльність міліції є гласною. Вона інформує органи влади і управління, трудові колективи, громадські організації, населення і засоби масової інформації про свою діяльність, стан громадського порядку та заходи щодо його зміцнення.
За погодженням з міліцією засоби масової інформації можуть акредитувати своїх журналістів при її органах. Не підлягають розголошенню відомості, що становлять державну або службову таємницю».

      Таким чином, позиція керівництва МВС України з вказаного питання до теперішнього часу залишається для суспільства невизначеною, що, в свою чергу, сприяє виникненню конфліктних ситуацій між правоохоронцями і громадянами та негативно впливає на імідж української міліції. Особливе занепокоєння викликає можливість виникнення конфліктів з цього приводу між співробітниками міліції та іноземними громадянами, які будуть перебувати в Україні під час Євро -2912.

          В зв’язку з вищевикладеним, прошу :
1. Надати правову оцінку діям старшого лейтенанта міліції Литовченка Артема Юрійовича та вжити щодо нього передбачені законодавством заходи реагування.
2. Повідомити про наявність у розпорядженні МВС нормативно-правових актів (у тому числі відомчих з наданням їх копій), які забороняють громадянам:
– проводити фіксацію за допомогою фотоапаратів, відеокамер і реєстраторів, диктофонів та інших технічних пристроїв, які перебувають у загальному користуванні і не відносяться до засобів негласного отримання інформації, дій співробітників патрульної служби, ДАІ, дільничних інспекторів міліції, працівників підрозділів СГІРФО та інших міліціонерів під час публічного виконання ними своїх обов’язків у громадських місцях, якщо така фіксація не перешкоджає виконанню співробітниками органів внутрішніх справ службових завдань;
– проводити фіксацію за допомогою фотоапаратів, відеокамер і реєстраторів, диктофонів та інших технічних пристроїв, які перебувають у загальному користуванні і не відносяться до засобів негласного отримання інформації, процесу свого спілкування з співробітниками патрульної служби, ДАІ, чергових частин, дільничними інспекторами міліції та іншими співробітниками міліції, які повинні надавати громадянам допомогу консультаційно-інформаційного характеру або здійснювати особистий прийом громадян;
– проводити відеозйомку та фотографування адміністративних будівель органів та підрозділів внутрішніх справ, прилеглої до них території, а також у вестибюлях підрозділів міліції.
3. У випадку відсутності в МВС України нормативно-правових актів, які забороняють громадянам фіксувати дії співробітників міліції з дотриманням умов, вказаних у пункті 2 цього листа, направити в органи і підрозділи внутрішніх справ відповідні роз’яснення про можливість використання громадянами фото, відео та аудіоапаратури для фіксації дій міліціонерів.

      Додаток: диск із відеозаписом скоєння порушення прав громадянина старшим лейтенантом міліції Литовченком А.Ю.

З повагою,
Голова правління ВГО «Асоціація українських моніторів дотримання
прав людини в діяльності правоохоронних органів»
член Громадської ради при МВС України                                                  О.А. Мартиненко

   P.S.       Отримана від МВС УКраїни відповідь буде опублікована на нашому сайті

Поділитися

Інші новини