Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Стартує проект щодо захисту активістів

e788bc4b1e335c0c88a43468dab77b8a

Чуєте про напади на активістів та вважаєте, що з цим нарешті варто щось робити? Уже в травні стартує всеукраїнський проект «Посилення системи захисту активістів», у рамках якого Асоціація УМДПЛ спільно із мережею колективної безпеки «ЗахисТИ» розроблять інтерактивний механізм захисту їхніх прав.

Що зміниться? Буде розроблено низку digital-інструментів, які потенційно допомагатимуть громадським активістам у питаннях безпеки:

  1. онлайн-додаток «Гаряча кнопка», який може терміново надіслати геолокацію, коротко повідомити про місце перебування активіста на обрані номери телефону та викликати поліцію та швидку допомогу;
  2. чат-бот, що надаватиме короткі відповіді, як діяти у типових ситуаціях, небезпечних для життя та здоров’я;
  3. онлайн-курс з основними порадами по фізичній та цифровій безпеці, в т.ч. як надавати домедичну допомогу та взаємодіяти з правоохоронним органами.

Також у рамках проекту плануємо інформувати міжнародних партнерів та представників влади про ситуацію із нападами на активістів в Україні. Для цього, передбачено: 1) створення мережі регіональних моніторів, які відстежуватимуть ситуацію на місцевому рівні; 2) щомісячні моніторингові звіти та інформаційні бюлетені англійською мовою щодо стану справ із тиском на активістів тощо.

«Цим проектом ми створимо мережу активістів, які не тільки захистять себе, але й поширять цінності та знання про права людини. Проект ще раз підніме питання потреби захисту активістів, журналістів і правозахисників, виявить прогалини у законодавстві та діяльності правоохоронних органів, а також надасть ефективні інструменти такого захисту», — зазначає виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров.

Зазначимо, що проект передбачає просвітницьку (підсилити рівень знань правозахисників, журналістів та громадських активістів), безпекову (підвищити рівень їхньої фізичної безпеки) та інформаційну (надавати повну та актуальну інформацію про ситуацію з політичними переслідуваннями представникам влади, міжнародним місіям та міжнародним партнерам) складові. Проект триватиме шість місяців з травня по жовтень 2019 року.

Проект «Посилення системи захисту активістів» реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Новину про результати конкурсу проектів на Facebook-сторінці Посольства читайте за посиланням.

Якщо через вашу громадську діяльність або незалежну журналістську діяльність, ви стали жертвою або свідком неправомірних правових (кримінальний чи адміністративний тиск) або позаправових дій (випадки побиття, нападу, примусового зникнення, стеження, погрози, залякування, пошкодження рухомого чи нерухомого майна, незаконне проникнення в помешкання та інші дії з метою заподіяння фізичної або психологічної шкоди) з боку правоохоронних органів чи невідомих осіб, будь ласка, повідомте про такі випадки на нашу електронну скриньку: defenseactivistssystem@gmail.com

Поділитися

Інші новини