Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Статті КУпАП про порушення порядку організації мітингу мають бути виключені

Final Exam Schedule

Пам’ятаєте, у Рівному двох осіб з плакатами про Зеленський забрали в поліцію за несанкціонований мітинг? Можна довго скаржитися на непрофесіоналізм поліцейських, але, рішення тут має бути інше, переконаний юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв.

«Можна цих некваліфікованих полісменів відправити на нари, або хоча б звільнити. Але це не поможе. Треба прибрати статтю з Кодексу, яка дозволяє робити такі затримання. Бо дівчину взяли за “порушення порядку організації мітингу”. Але ж порядку ніякого немає. І на цьому наполягає Європейський суд з прав людини аж у двох ідентичних справах — Вєренцов проти України та Шмушкович проти України. Тобто за це не можна не те, що людей штрафувати чи саджати, а й навіть затримувати. Є законопроект, спрямований тільки на це за № 10081, авторства двох десятків нардепів. Прийміть його за основу та в цілому і проблему вирішено!», — наголошує експерт.

Суть законопроекту — виключення із норм КУпАП ст. 185-1 «Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій» і ст. 185-2 «Створення умов для організації і проведення з порушенням установленого порядку зборів, мітингів, вуличних походів або демонстрацій».

Текст законопроекту читайте на сайті парламенту. Норми КУпАП, які пропонується виключити, шукайте тут. Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини