Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Тарас Гаталяк: орда «Беркуту» стоптала права людини в Україні

138686502310 грудня 2013 року, в прес-центрі інформаційно-аналітичного агентства «Главком» відбулася прес-конференція на тему: «Права людини в Україні через призму Євромайдану». Участь у заході взяла Валерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Тарас Гаталяк, голова Правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), а також адвокат осіб, які постраждали від незаконних дій працівників міліції під час мирних зібрань.

Ключовим питанням, яке піднімалося на прес-конференції, стало дотримання прав людини при проведенні мирних заходів та використання надмірної фізичної сили з боку працівників «Беркуту» під час 30 листопада та 1 грудня. Кожний працівник спецпідрозділу, хто бив лежачу людину, повинен за це відповісти. Скільки беркутівців били людину на відео – стільки повинно бути звільнено з ОВС. Особливу увагу слід звернути на доведеність фактів побиття людей не на Майдані чи Банковій, а на вулицях поблизу. Просто зупиняли групи людей з 2-3 осіб і били кийками та клали на землю. Факти такого побиття фіксувалися камерами спостереження на будівлях і це відео є на сайті Асоцації УМДПЛ. Такі дії міліції у жодному випадку не можуть розцінюватися, як припинення масових заворушень.

«Під час розгону мітингувальників 30 листопада один із потерпілих розповідав, наскільки жорстоко його били працівники «Беркуту». Коли той тікав, його наздоганяли вже працівники «Барсу». Складалося враження, що позаду біжить якась орда. Так ось, я хочу сказати, що ця орда стоптала права людини в Україні», – зазначив Тарас Гаталяк. – Якщо Міністр внутрішніх справ більше вболіває за честь мундиру, ніж за український народ і не має мужності виконати наші вимоги із забезпечення неупередженого розслідування протиправних дій міліції, то тим самим він заохочує своїх підлеглих до подальшого застосування насильства стосовно мирних громадян. Такий Міністр громадянському суспільству не потрібний і він повинен подати в відставку чи бути звільненим з посади примусово. Лише принесених ним вибачень недостатньо, адже беркутівці продемонстрували, що вони перебувають понад законом».

Як зазначив Гаталяк, Асоціація УМДПЛ неодноразово наголошувала на необхідності введення ідентифікаційних знаків для всіх міліціонерів, в тому числі – «Беркуту», навіть зверталася з цього приводу особисто до Міністра внутрішніх справ 18 вересня 2013 року. Але вимоги було проігноровано і тепер виникають труднощі із встановленням осіб, які чинили протиправні дії. Тому Асоціація УМДПЛ вимагає невідкладного введення таких ідентифікаційних знаків.

Окрім того, експерти звернули увагу на порушення низки прав осіб при затриманні. Зокрема, йдеться про право на захист, а саме – відсутність негайного повідомлення про затримання центру з надання безоплатної правової допомоги, недопуск адвокатів, які мають підписані договори на захист затриманих, несвоєчасне повідомлення про затримання осіб та місце їхнього перебування родичів, незабезпечення невідкладного надання належної медичної допомоги. Всі ці недоліки є системними і неодноразово фіксувалися експертами Асоціації УМДПЛ разом із представниками Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в рамках візитів НПМ.

Тарас Гаталяк зазначив, що Асоціація УМДПЛ наразі готує експертний аналіз дій правоохоронців під час подій, що відбулися 30 листопада та 1 грудня.

Додаткова інформація:

Тарас Гаталяк, голова Правління Асоціації УМДПЛ

050 317 01 97

Поділитися

Інші новини