Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

У Черкасах регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини контролює дотримання прав призовників

???????????????????????????????

Протягом серпня 2014 року регіональним координатором по зв’язках із громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області, членом Асоціації УМДПЛ Володимиром Батчаєвим здійснено візити до Черкаського обласного та Черкаського об’єднаного міського військових комісаріатів з метою контролю за дотриманням прав військовозобов’язаних, які призиваються до Збройних Сил України по мобілізації.

Під час візитів, проведені робочі зустрічі з військовим комісаром Черкаського ОВК полковником Курбетом Є.О., військовим комісаром Черкаського ОМВК полковником Коржем  Є.П., а також головою військово-лікарської комісії Черкаського ОМВК Смірновою О.М..

 Встановлено, що у Черкаському ОМВК створені необхідні умови для роботи ВЛК – для лікарів за кожною спеціальністю виділені окремі приміщення, в наявності медичне обладнання та необхідні інструменти.   У відповідності з вимогами нормативно-правових актів, до складу зазначеної комісії включені  хірург, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог, окуліст, невропатолог, психіатра, терапевт.

Голова ВЛК Смірнова О.М. повідомила, що при наявності показань у наданих військовозобов’язаними медичних документах, а також показань, встановлених під час огляду безпосередньо лікарями військово-лікарської комісії або у випадку незгоди військовозобов’язаного із висновками комісії, він направляється для додаткового обстеження до медичного закладу за місцем проживання, Черкаської обласної лікарні чи Черкаського кардіологічного центру.

Результати обстеження ВЛК фіксуються у відповідному протоколі та вносяться до медичної картки й військового квитка військовозобов’язаного, оскаржень прийнятих рішень не було.

Під час візиту до Черкаського ОМВК, регіональний координатор поспілкувався з військовозобов’язаними, які прибули для проходження військово-лікарської комісії. Скарг від них не отримано  – громадяни спокійно і з розумінням сприймають необхідність призову по мобілізації. Можливо зазначити, що у військкоматі перебував 50-річний чоловік, який вимагав призвати та направити його для проходження служби у зону проведення АТО, проте вказана особа визнана непридатною до військової служби через стан здоров’я.

Слід відмітити і те, що у Черкаському ОМВК створені певні умови для громадян, які прибувають до військкомату – працює кіоск з продажу їжі та безалкогольних напоїв.

На стенді у коридорі військового комісаріату вивішена розроблена Генеральним штабом ЗСУ стандартна пам’ятка «Третя хвиля мобілізації» із доступним для громадян викладенням інформації за напрямками «Кого мобілізують», «Гарантії мобілізованим», «Пільги учасникам АТО», «Не будуть мобілізовані», «Відповідальність», «Телефони гарячої лінії»,  а також витяги з інших нормативно-правових документів. Крім цього, мобілізованим вручається розроблена у військкоматі пам’ятка «Для військовослужбовців, які були призвані під час мобілізації, передбачені наступні пільги».

В серпні 2014 року до регіонального координатора по контактному телефону за консультацією з питань проведення мобілізації звернулось 6 осіб, в тому числі: 2 особи – щодо правових наслідків неявки у військкомат по повістці, 1 особа – щодо можливості призову із хворобою нирок, 1 особа – щодо обов’язковості явки до військкомату у випадку, коли повістку отримали його родичі, а не він особисто, 1 особа – щодо військових спеціальностей, які є пріоритетними під час мобілізації, 1 особа – щодо  періоду служби військовозобов’язаного, призваного по мобілізації. Всім громадянам надано компетентні відповіді.

???????????????????????????????

Поділитися

Інші новини