Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

У Черкасах регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини відвідав місця несвободи у міліції

138314768124 жовтня регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини, член Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв відвідав міліцейські підрозділи в місті Черкаси – Придніпровський та Соснівський райвідділи УМВС України в Черкаській області, ізолятор тимчасового тримання Придніпровського райвідділу УМВС та спеціальний приймальник при УМВС для утримання осіб, підданих адміністративному арешту.

Візити відбулись за участю працівників прокуратури міста Черкаси у рамках проведення спільних заходів з перевірки стану дотримання прав адміністративно арештованих в органах внутрішніх справ.

Під час відвідування грубих порушень прав людини не виявлено, проте керівництву міліцейських підрозділів необхідно забезпечити проведення покращення умов перебування громадян, які затримуються та доставляються до органів внутрішніх справ.

Слід зазначити що на теперішній час діяльність кімнат для затриманих та доставлених (КЗД) у Придніпровському та Соснівському райвідділах офіційно припинена через невідповідність таких кімнта існуючим стандартам. З одного боку, подібна принциповість міліції заслуговує схвальної оцінки, але, разом з тим, закриття КЗД одночасно в обох райвідділах міста створює передумови для порушень прав людини – не виключається можливість утримування затриманих і доставлених в службових кабінетах або інших не пристосованих для цього приміщеннях, без фіксації перебування затриманих у міліції у відповідних журналах обліку. Керівництву УМВС України в Черкаській області, начальникам зазначених райвідділів необхідно терміново провести комплекс будівельних робіт та інших заходів з належного облаштування кімнат для затриманих та доставлених.

Можна відмітити певні позитивні зрушення щодо покращення умов тримання громадян у спеціальному приймальнику при УМВС для утримання осіб, підданих адміністративному арешту, керівництвом якого виконано ряд рекомендацій Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини – проведене переобладнання п’ятимісних камер у чотиримісні, що збільшило кількість квадратних метрів на одну утримувану особу, у камерах встановлені столи для приймання їжі та лави, кнопки виклику постового, покращено освітлення камер, здійснюється поточний ремонт тощо.

Разом з тим, весь комплекс рекомендованих заходів з приведення приміщень приймальника у належний стан на сьогодні не виконаний, зокрема кабінки санвузлів не обладнані дверима, відсутній медичний ізолятор, окрема шафа для зберігання посуду тощо.

З пояснень начальника приймальника, рекомендації Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини не виконані у повному обсязі, перед усім, через брак необхідних для цього коштів. Проблеми із фінансуванням органів внутрішніх справ відомі всім, проте такі проблеми не повинні позначатися на фізичному та моральному здоров’ї громадян, в тому числі й тих, що вчинили адміністративний проступок.

Поділитися

Інші новини