Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Уповноважений продовжує контролювати дотримання прав мобілізованих та учасників АТО

0За дорученням Валерії Лутковської регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області, чден Асоціації УМДПЛ Андрій Толопіло відвідав Маліновський, Київський та Приморський районні військкомати м. Одеси.

Перевіркою встановлено, що медичні комісії РВК в цілому укомплектовані згідно зі штатним розкладом. Медпрацівники забезпечені необхідним устаткуванням та інструментарієм для штатної роботи медкомісії, лікарі медкомісії в обов’язковому порядку беруть до уваги медичні документи про стан здоров’я мобілізованих, а у складних для визначення стану здоров’я випадках – направляють мобілізованих на стаціонарне обстеження.

При цьому наочні довідкові матеріали щодо проведення медогляду, прав і гарантій мобілізованих на момент перевірки були відсутні. Під час зустрічі з військовим комісаром Одеської області регіональний координатор Уповноваженого передав йому матеріали щодо прав і гарантій мобілізованих осіб і учасників АТО, підготовлені працівниками Секретаріату Уповноваженого для подальшого їх розповсюдження в районних військових комісаріатах.

Андрій Толопіло здійснив також моніторинговий візит до Військово-медичного клінічного центру Південного регіону (колишній 411-ий госпіталь), де регулярно проходять лікування учасники АТО, доставлені із зони воєнного конфлікту.

На умови перебування, лікування, харчування від опитаних пацієнтів скарг не надійшло. Багатьом допомагають волонтери, їх відвідують родичі. Госпіталем укладено угоду з НВО «Цивільні психологи» про надання психологічної допомоги пацієнтам та їхнім родичам.

Водночас проблемою виявилася відсутність інформації у більшості пацієнтів госпіталю про свої права і гарантії з боку держави. На їхнє прохання найближчим часом регіональним координатором буде прочитано лекцію з роз’яснення прав та соціальних гарантій військовослужбовців.

Ще однією серйозною проблемою є відсутність у госпіталі довідок про причини і обставини отриманих пацієнтами травм, які повинні видаватися командуванням військових частин на місцях на підставі акту розслідування з посиланням на їх отримання в зоні АТО. Ці довідки на момент виписки пацієнтів у багатьох випадках відсутні, що перешкоджає обласним військкоматам пов’язувати погіршення здоров’я військовослужбовця із перебуванням в зоні АТО. Такі пацієнти виписуються з довідкою госпіталю загального характеру про захворювання, отримане під час несення служби. Особливо це стосується військовослужбовців батальйонів територіальної оборони.

Як з’ясувалося, ця проблема має системний характер і вимагає невідкладного розв’язання

Джерело http://www.ombudsman.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3983:2014-09-03-07-54-28&catid=235:2013-03-12-12-33-02&Itemid=235

Поділитися

Інші новини