Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Уповноважений з прав людини продовжує тримати на контролі стан дотримання прав вимушених переселенців

Фото_10Регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Андрій Толопіло відвідав санаторій імені Пирогова (санаторний комплекс «Куяльник», розташований у межах м. Одеса), де мешкають вимушені переселенці, у тому числі інваліди.

На час перевірки у санаторії імені Пирогова мешкало 148 таких осіб, 68 – інвалідів, з яких 32 особи з інвалідністю на візках, а також 57 дітей, із яких 9 дітей-інвалідів.

З’ясовано, що вимушені переселенці, у тому числі особи з інвалідністю на візках, прикріплені до районної поліклініки, розташованої у житловому масиві Котовського, змушені їхати з двома пересадками понад півтори години у кожну сторону, оскільки від санаторного комплексу «Куяльник» до розв’язок міського транспорту маршрутне таксі курсує лише близько одного разу на годину. При цьому особи з інвалідністю на візках звернули увагу на те, що у них немає можливості приймати у санаторії ін’єкції, особливо крапельниці, адже їх обслуговує лише одна чергова медсестра. Для отримання рецепту на ліки також треба їхати до поліклініки на житловому масиві Котовського (Суворовський район м. Одеси), при тому, що санаторний комплекс «Куяльник» має свою окрему поліклініку для осіб, які проходять санаторне лікування.

Соціальна адресна грошова допомога переміщеним особам нараховується, але, як повідомили вимушені переселенці, не виплачується. Водночас їх вже повідомили про те, що згідно з Постановою КМУ №505 «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» передбачається відшкодування ними витрат на проживання самостійно. Ця загальна вимога стосується, насамперед, працездатних осіб з їхнього кола. Однак багато з таких осіб – це особи з числа родин, які супроводжують інвалідів і вимушені перебувати з ними для надання допомоги та обслуговування.

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Поділитися

Інші новини