Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Уповноважений з прав людини продовжує тримати під контролем стан дотримання прав жінок у місцях несвободи

У рамках реалізації національного превентивного механізму регіональним координатором зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області, членом Асоціації УМДПЛ Андрієм Толопілом спільно з громадським монітором АНМ Альбіною Котович був здійснений моніторинговий візит до Чорноморської виправної колонії № 74 управління Державної пенітенціарної служби України в Одеській області.

Чорноморська виправна колонія №74 – пенітенціарний заклад мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання для вперше засуджених до позбавлення волі жінок.

Загальна чисельність ув’язнених на час моніторингу становила 411 осіб, у тому числі 396 осіб, які трималися у дільниці соціальної реабілітації.

На території колонії є приміщення будинку дитини для малюків, які розподіляються на дві групи. Перша група – для немовлят до 1 року, друга група – для малюків від 1 до 3 років. Приміщення облаштовано, є окремі кімнати для сну, кімнати для вживання їжі, ігрові кімнати, актовий зал для проведення групових занять та розважально-ігрових заходів. Є кімната для проведення часу малюків з матерями. Але окремих приміщень для проживання матері з дитиною не передбачено, що створює перешкоди та труднощі для матерів, які годують немовлят.

Приміщення кухні та їдальні обладнані побутовою технікою та утримуються згідно із санітарними нормами. Але у посудомийному приміщенні не обладнана примусова вентиляція, що призводить до великого накопичення гарячого пару у ньому та може безпосередньо зашкодити здоров’ю працюючого персоналу з кола засуджених, що є також порушенням правил безпеки праці.

Санітарний стан житлових приміщень в цілому задовільний. Однак вбиральні потребують проведення загальних ремонтних та сантехнічних робіт, на час проведення моніторингового візиту була відсутня гаряча вода. Під час спілкування з ув’язненими було виявлено, що вони не мають  можливості просушити речі після прання. Декілька кімнат казарменого типу, розраховані на 50-60 осіб, обладнані двоповерховими ліжками. При цьомуза наявності вільних нижніх місць, деякі ув’язнені жінки розміщуються на верхніх ліжках. Крім того, деякі з ув’язнених повідомили моніторів про недостатнє, на їхню думку, медичне обслуговування, труднощі у доступі на прийом до лікаря.

Після узагальнення всієї зібраної інформації будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини до відповідних органів державної влади.

Поділитися

Інші новини