Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В Черкаській області міграційна служба та ромська громада обговорили шляхи реалізації державної стратегії з інтеграції ромів в українське суспільство

139474451311.09.2013 розпорядженням Кабінету Міністрів України №701-р був затверджений «План заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року».

06.03.2014 в Управлінні Державної міграційної служби України в Черкаській області відбулась робоча зустріч з обговорення шляхів реалізації зазначеного плану за участю працівників управління на чолі із заступником начальника УДМС України в Черкаській області Володимиром Уманцем та Петра Бурлаченка, голови Черкаської обласної громадської організації «Альянс ромен Черкащини», яка опікується правами членів місцевої ромської громади. По запрошенню обох сторін, у зустрічі прийняв участь регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Володимир Батчаєв.

Основним предметом обговорення стало питання налагодження ефективної співпраці працівників міграційної служби і громадськості у забезпеченні дотримання прав та законних інтересів ромів у сфері діяльності ДМС. Зокрема, на зустрічі досягнуто домовленість про можливість отримання ромами правової допомоги щодо порядку оформлення паспортних документів, визначення належності до громадянства України, проведення реєстрації місця проживання у «Центрі безкоштовної інформації та консультацій», який діє при ГО «Альянс ромен Черкащини» і до роботи якого залучений регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини. Представниками ГО «Альянсу ромен Черкащини» надаватиметься допомога неписьменним ромам у заповненні необхідних паспортно-реєстраційних бланків, спільно з керівниками Управління міграційної служби буде здійснюватися супровід ходу документування ромського населення у територіальних підрозділах ДМС області, ГО «Альянс ромен Черкащини» прийме участь у громадській оцінці ефективності реалізації міграційною службою Черкаської області «Плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року».

Слід зазначити, що подібна співпраця далеко не перший позитивний досвід взаємодії активістів ромської громади Черкащини з органами влади. Протягом 2012-2014 років, за підтримки регіонального координатора Уповноваженого ВРУ з прав людини, громадською організацією «Альянс ромен Черкащини» було реалізовано ряд правозахисних та просвітницьких проектів, до участі у яких залучались місцеві органи і підрозділи Державної міграційної служби та Міністерства внутрішніх справ України.

На завершення зустрічі, Петро Бурлаченко вручив Володимиру Уманцю друковані видання з проблематики дотримання прав ромського населення в Черкаській області: результати соціального дослідження “Вивчення правових потреб ромського населення в Закарпатській та Черкаській областях” та науково-практичну публікацію “Дотримання прав ромського населення в діяльності ОВС України”.

Довідково: діяльність регіонального координатора Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області здійснюється за фінансової підтримки ПРООН в Україні

Поділитися

Інші новини