Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В Івано-Франківську навчали громадських моніторів місць несвободи в міліції

1375713190З 1 по 3 серпня в Івано-Франківську пройшов спеціалізований тренінг з моніторингу місць несвободи в правоохоронних органах в рамках роботи національного превентивного механізму (НПМ). Модель НПМ «Омбудсман +» передбачає участь громадськості у візитах до місць несвободи, які здійснюють представники Уповноваженого ВР України з прав людини. Тому метою тренінгу було навчити представників громадських організацій основам функціонування НПМ та специфіці виявлення порушень прав людини під час візитів до підрозділів міліції. Навчання організували Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) спільно з Асоціацією незалежних моніторів місць несвободи (АНМ) та Секретаріатом Уповноваженого ВР з прав людини за підтримки Мережі Фондів Відкритого Суспільства.

Тренінг в Івано-Франківську – вже друге спеціалізоване навчання візитерів закритих установ, що знаходяться в підпорядкуванні МВС. Перший спеціалізований тренінг відбувся з 30 березня по 1 квітня у Львові.

Під час тренінгу учасники познайомились із Факультативним протоколом до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, яким держави зобов’язуються створити національний превентивний механізм. Також учасники познайомились з історією відвідування місць несвободи в Україні, обговорили принципи роботи візитерів, розглянули можливі конфліктні ситуації під час візитів. Спеціалізована «міліцейська» частина була присвячена докладному вивченню особливостей функціонування місць несвободи в правоохоронних органах, способам виявлення та документування порушень прав людини у них.

Поділитися

Інші новини