Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В регіонах пройдуть тренінги на подоланню стигми та дискримінації секс-працівників з боку поліції

Про подолання стигми та дискримінації щодо секс-працівників говорили на тренінгах, що відбулися у Києві у жовтні та проводилися спільно Асоціацією УМДПЛ і благодійною організацією «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА» в рамках проекту, що впроваджується «Всеукраїнською мережею людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

За останніми даними статевий шлях передачі ВІЛ серед нових випадків інфікування не так давно вийшов на перше місце – це 60% всіх нових випадків інфікування ВІЛ. І зважаючи на те, що в Україні показник поширеності ВІЛ-інфекції серед секс-працівників становить 7% згідно з результатами комплексного поведінкового дослідження 2015 року, забезпечення умов для доступу до медичних та соціальних послуг саме секс-працівників як ніколи актуальне.

Секс-працівники схильні до підвищеного ризику зараження ВІЛ і стикаються з труднощами у доступі до необхідних медичних послуг у зв’язку зі стигматизацією через свою роботу. Вони продовжують зазнавати труднощів у доступі до таких послуг, у тому числі у питанні захисту своїх прав. Крім того, чинне українське законодавство і зловживання повноваженнями з боку поліції підвищують вразливість секс-працівників до насильства та призводить до зниження ефективності програм профілактики та лікування ВІЛ-інфекції. Тому завдання проекту у цьому випадку – усунення таких бар’єрів, що порушують права людини в отриманні медичних/соціальних послуг, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку працівників поліції.

DSC_7852

Протягом двох дводенних тренінгів для правозахисників із регіонів досвідчені тренери Володимир Батчаев та Віктор Чупров, серед іншого, зосередилися на правозахисних аспектах проблеми (порушення прав секс-працівників співробітниками поліції тощо) та питаннях взаємодії у спілкуванні «адвокат проти поліцейського». Так, українське законодавство щодо секс-роботи передбачає як адміністративну, так і кримінальну відповідальності залежно від ролі особи у такій діяльності, зокрема:

  • стаття 181-1 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за заняття проституцією у вигляді штрафу;

  • стаття 302 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за створення або утримання місць розпусти і звідництво у вигляді штрафу, обмеження чи позбавлення волі (залежно від кваліфікації діяння);

  • стаття 303 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією у вигляді позбавлення волі на різний строк (залежно від кваліфікації діяння).

У Єдиному судовому реєстрі судових рішень таких справ різних років доволі немало як у кримінальних, так і адміністративних справах. Що цікаво, деякі із них містять рішення суду про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, яке було кваліфіковано за ст. 181-1 КУпАП, оскільки воно було складене із порушеннями (приклад тут). За даними ЄРД, усього за ст. 181-1 КУпАП «Заняття проституцією» починаючи з 2010 року було винесено 379 рішень, в т.ч десять – за 2018 р.

DSC_7768

Директор БО «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА» Наталя Ісаєва розповіла про досвід спілкування секс-працівниць із поліцейськими через шантаж, «збір протоколів без підписів» та залякування. «Райвідділи, як правило, знають, де які квартири працюють і вони “платять дань” за те, що працюють. Дівчат часто шантажують, в т.ч. змушуючи до медогляду: “якщо ти не підпишеш протокол, то якась хвороба у тебе таки знайдеться”», каже Наталя, наголошуючи, що працівниці не знають, куди звертатися із захистом своїх прав, оскільки скарги в поліцію на поліцейських наразі безрезультативні. Крім того, Наталя розповіла ситуацію, коли 30-річні секс-працівниці не можуть оформити декларацію на надання медичної допомоги із сімейним лікарем, бо не мають документів. Вони стикаються із осудом як з боку громади, так і сімї. Найголовніше ж тут, підсумовує, щоб права кожної людини дотримувалися незалежно від виду діяльності.

IMG_0159

Також учасники тренінгу мали можливість практично проаналізувити поліцейські рапорти на предмет порушення процедури та законодавства, а також простежити формування переліку системних видів порушень прав секс-працівників у регіонах. Зазначимо, що такий тренінг проводиться для організаторів інформаційних заходів з метою зниження стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку правоохоронних органів. І, відповідно, до кінця цього року подібні тренінги по подоланню стигми і дискримінації з боку працівників поліції пройдуть в українських регіонах. Більше матеріалів по темі тренінгу незабаром шукайте у соцмережах за хештегом #стоп_стигмі_та_дискримінації.

IMG_0158

Більше фото із тренінгу шукайте у альбомі на Facebook.

Тренінг організовано в рамках проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я» за фінансування Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Поділитися

Інші новини