Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В регіонах України відбулися зустрічі із активістами і представниками влади

У межах проєкту “Посилення захисту регіональних активістів”, що реалізовується Асоціацією УМДПЛ за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED), регіональні координатори Омбудсмана зі зв’язків з громадськістю провели 10 зустрічей із активістами Донецької, Луганської, Миколаївської, Рівненської, Житомирської, Дніпропетровської, Чернігівської, Хмельницької, Львівської та Полтавської областей.

Під час зустрічей учасники обговорили проблеми, з якими стикаються громадські активісти в ході своєї діяльності: загрози безпеки, випадки тиску, погрози, пошкодження майна, перешкоджання діяльності тощо. Також говорили про шляхи співпраці державних органів влади та інституцій громадянського суспільства.

Регіональні координатори представили слухачам “Порадник з особистої безпеки для правозахисників та активістів” і digital-інструменти, які допомагатимуть громадським діячам у питаннях безпеки: онлайн-додаток “Твоя безпека” та чат-бот у Телеграмі Activist’s advisor. Крім того, надано поради з безпеки у разі нападу, під час проведення мирного зібрання, затримання та обшуку.

Колаж_НЕД

Також регіональними координаторами проведено 8 зустрічей із представниками влади та правоохоронних органів у Донецькій, Миколаївській, Рівненській, Житомирській, Дніпропетровській, Чернігівській, Хмельницькій, Полтавській областях. 

Під час зустрічей учасники обговорювали випадки тиску на активістів та журналістів, результати розслідування кримінальних проваджень за цими фактами, а також проблемні питання взаємодії з громадськими організаціями та правозахисниками. Наголошувалося на необхідності ефективніших розслідувань випадків нападів на правозахисників та журналістів.

Працівники поліції виявили готовність до конструктивного діалогу з громадськістю для уникнення непорозумінь та попередження можливих конфліктів. 

Організація подібних діалогових майданчиків сприяє обговоренню та розвитку шляхів протидії тиску та нападам на активістів. Також вони можуть сприяти отриманню більш широкої і більш достовірної інформації про ситуацію у регіонах, дасть змогу почути, з якими видами погроз, тиску та перешкоджання стикаються громадські активісти під час їх діяльності на захист суспільних інтересів. В подальшому вся інформація буде узагальнена та передана в Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини для аналізу та розробки відповідних рекомендацій органам центральної влади та місцевого самоврядування.271245459_266846952184280_4286331313907089041_n

Поділитися

Інші новини