Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В Україні провели оцінку спроможності держави протидіяти катуванням

У 2020 році Робоча група по боротьбі з катуваннями Платформи “Громадянська солідарність” розробила Індекс заборони катувань. Над його підготовкою працювали представники 8 країн (Україна, Білорусь, Росія, Киргизстан, Казахстан, Польща, Вірменія, Молдова). Учасником від України стала громадська організація Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ).

Індекс містить: оцінки державного механізму реагування на катування, судового контролю, наявності норм в національному законодавстві, що забороняють катування, рівня забезпечення процесуальних гарантій, спрямованих на превенцію катуванням, діючих у країні механізмів і методів превенції катувань, ступеня прийняття державою міжнародних зобов’язань в області заборони катувань. В процесі пілотного заміру Індекса з’явилася необхідність внесення деяких змін, зокрема – додано новий розділ з оцінками ефективності розслідування через опитування експертів у даній сфері (правозахисників, адвокатів, слідчих, суддів, прокурорів).

У 2019 році Індекс заборони катувань в Україні становив 107,83, а в 2020 – 161,1. Причиною збільшення показника може бути те, що правоохоронні органи стали більше уваги приділяти питанням відеофіксації, організації зберігання і доступу до архіваторів, а також частіше дотримуватися процесуальних гарантій при затриманні. Такі ж заміри були проведені ще у 7 країнах, чиї учасники представляли Робочу групу по боротьбі з катуваннями. 

Основна проблема, із якою стикаються правозахисники – це нечітке і нерегулярне представлення даних у відкритому доступі, навіть не дивлячись на офіційні запити в державні органи. Також проблема полягає у наданні суперечливої інформації по числу скарг на катування, числу порушених справ і переданих справ до суду, що не дозволяє оцінити об’єм завершених розслідувань.

Платформа “Громадянська солідарність” об’єднує неурядові організації, що прагнуть покращити ситуацію з правами людини в Європі, Євразії та Північній Америці і служить провідником, за допомогою якого активісти можуть створювати союзи, зміцнювати взаємопідтримку і солідарність, розширювати свій вплив на національному та міжнародному рівні.

Поділитися

Інші новини