Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В установах виконання покарань Черкаської області порушуються права засуджених

Працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму  проти катувань Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представниками громадськості вивчали стан дотримання прав засуджених в Черкаській виправній колонії (№ 62) та Старобабанівській виправній колонії (№ 92).

У Черкаській виправній колонії (№ 62) зафіксована негативна практика залучення адміністрацією установи окремих засуджених до здійснення контролю за поведінкою інших осіб, унаслідок чого такі засуджені перебувають у більш привілейованому становищі, ніж  інші в’язні.

У камерах штрафних приміщень установи, в яких тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, недостатньо природнього та штучного освітлення, свіжого повітря, відсутня припливно-витяжна вентиляція. Зазначені приміщення не обладнані бачками з питною водою.

Під час моніторингу надходили окремі звернення від засуджених з питання отримання медичної допомоги.

В установі не забезпечено належних умов праці для засуджених, які працевлаштовані у столярній майстерні, що розташована у підвальному приміщенні. На виробничій ділянці, в якій проводяться роботи з лакофарбовими матеріалами, приміщення недостатньо провітрюється, в’язні працюють без засобів індивідуального захисту органів дихання. Засуджені в установі не мають інформації про розмір нарахованої їм заробітної плати.

Не забезпечено належних умов праці засуджених і в Старобабанівській виправній колонії (№ 92).

Окремі засуджені цієї установи проживають у набагато гірших умовах у порівнянні з іншими в’язнями. Норма жилої площі в приміщеннях для проживання таких осіб не відповідає встановленим нормам та складає близько 2 квадратних метрів на одну особу.

Ув’язнені цієї установи скаржилися на відсутність проведення правороз’яснювальної роботи стосовно застосування до засуджених передбачених законодавством пільг, повільне вирішення адміністрацією питань, пов’язаних з отриманням паспорта громадянина України.

Учасниками візиту були виявлені випадки неналежного фіксування медичним персоналом фактів отримання ув’язненими  тілесних ушкоджень.

За результатами моніторингових візитів до вказаних установ Міністерству юстиції України будуть направлені відповідні звіти із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело http://www.ombudsman.gov.ua/ua/all-news/all-activity/29316-el-v-ustanovax-vikonannya-pokaran-cherkaskoii-oblasti-porushuyutsya-prava/

Поділитися

Інші новини