Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Валерія Лутковська представила Спеціальну доповідь щодо порушень прав і свобод людини під час протестних акцій в Україні

1393595969Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська, представляючи Спеціальну доповідь щодо порушень прав і свобод людини під час подій, які відбулися в Україні з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, зазначила, що в ній проаналізовано та зібрано в хронологічному порядку матеріал, отриманий та напрацьований Уповноваженим в рамках відкритого 30 листопада 2013 року провадження, а також надано рекомендації щодо напрацювання таких норм і правил, які б унеможливлювали повторення таких порушень у майбутньому.

«Офіс Омбудсмана став першою державною інституцією, яка ще два роки тому вирішила проводити постійний незалежний зовнішній громадський моніторинг своєї діяльності. Наш принцип – координування будь-яких дій із представниками інститутів громадянського суспільства. Ці три місяці показали максимальну ефективність цієї моделі роботи. Тісна взаємодія з інститутами громадянського суспільства дозволила оперативно реагувати та вирішувати конкретні проблеми, які виникали протягом цих буремних трьох місяців в Україні», – зазначила Валерія Лутковська.

Уповноважений з прав людини розповіла про ті заходи, які вживались Уповноваженим та працівниками Офісу спільно з громадськістю під час протестних акцій в Україні. Зокрема, за словами Валерії Лутковської, взаємодія з Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) в межах підписаного Меморандуму виявилася максимально ефективною.

«У тісній співпраці з Асоціацією УМДПЛ, «Євромайдан SOS» та багатьма іншими ми оперативно перевіряли інформацію, яка з’являлася, допомагали розшукати зниклих, перевіряли кожне повідомлення про порушення прав людини», – повідомила Валерія Лутковська.

Уповноважений також повідомила, що до цієї співпраці згодом приєднався Координаційний центр з надання правової допомоги, з яким було також підписано Меморандум. Це дозволило швидко отримувати інформацію про кожного затриманого.

За словами Омбудсмана, співпраця з представниками громадськості дозволила реагувати на події не тільки в Києві, але й регіонах. Таким чином, Регіональні координатори Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю в Черкаській, Дніпропетровській областях фактично виконували функцію представників Уповноваженого, відвідуючи затриманих у СІЗО, лікарнях, особисто спілкуючись із кожним.

«Допомога кожній конкретній людині була дуже важливою в цей трагічний період, але водночас ми виявили велику кількість системних проблем, які потребують внесення змін в законодавство, покращення судової практики, відповідних дій з боку прокуратури та МВС», – зазначила Валерія Лутковська.

Як приклад, Омбудсман навела відсутність координації органів влади, до повноважень яких належать питання захисту прав, свобод та законних інтересів дитини, про що засвідчили результати моніторингу Уповноваженого щодо дотримання прав дітей під час протестних акцій. Всі зібрані матеріали та відомості вже зібрані в поданні Уповноваженого, надісланому Прем’єр-міністрові України.

«Національна інституція з прав людини не має права встановлювати винних, але знайти факти правопорушень і передати їх для відповідного розслідування до національних судових інституцій ми можемо», – резюмувала Валерія Лутковська.

Доповідь можна завантажити за посиланням: Спеціальна доповідь: події листопада 2013 – лютого 2014 року

Поділитися

Інші новини