Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Валерія Лутковська: «Роль регіональних координаторів Уповноваженого у ситуації, яку переживає країна, важко переоцінити»

DSC_03248

Про це Омбудсман заявила під час зустрічі з регіональними координаторами зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. За її словами, окрім традиційних функцій, визначених у Меморандумі про співпрацю між Уповноваженим з прав людини та Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ), на регіональних координаторів покладено наразі відповідальні завдання моніторингу дотримання прав мобілізованих, військовослужбовців та членів їхніх сімей, тимчасових переселенців, особливо дітей, позбавлених батьківського піклування.

Регіональні координатори були ознайомлені зі звітом УМДПЛ «Діяльність регіональних координаторів зі зв’язків із громадськістю за серпень-грудень 2013 року» та рекомендаціями щодо організації роботи регіональних координаторів, наданих експертною групою Консультативної ради при Уповноваженому.

Під час зустрічі також обговорено питання вдосконалення майбутньої діяльності, зокрема поліпшення та оптимізації роботи регіональних координаторів шляхом планування їхньої діяльності на 2-е півріччя 2014 року. Координатори представили свої плани роботи та потреби на майбутнє, а представник ПРООН в Україні звернула увагу учасників зустрічі на принципи побудови наступної фази проекту.

Приділено увагу таким практикам в роботі регіональних координаторів та їхній співпраці із Секретаріатом Уповноваженого, як: здійснення спеціальних проваджень офісом Уповноваженого за фактами порушення прав людини, використання відомчої документації органів внутрішніх справ при зборі відомостей щодо порушень прав людини, проведення спільних проваджень громадських організацій та Секретаріату Уповноваженого.

Особливу увагу приділено питанням реалізації національного превентивного механізму. Проведено аналіз практики моніторингових візитів, обговорено річний звіт НПМ та проведено обмін досвідом здійснення моніторингових візитів.

У рамках зустрічі для регіональних координаторів зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини було проведено тренінг з питань застосування Кримінального процесуального кодексу України.

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Поділитися

Інші новини