Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбулася презентація “Чорного реєстру”

30 січня, під час пресконференції, відбулася презентація «Чорного реєстру страт, катувань та випадків жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих з 24.02.2022 територіях».
Робота над реєстром проведена в межах проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією», за фінансової підтримки NED.

IMG_8420

До “Чорного реєстру” увійшло 432 встановлених випадки катувань, які команда Freerights збирала з відкритих джерел протягом півтора року з початку повномасштабного вторгнення. Точну кількість постраждалих при цьому встановити важко, адже один випадок може містити знущання над кількома та навіть десятками осіб.

“Ця робота була дуже непростою морально, але зібрані факти і свідчення демонструють, що українці чинили активний опір окупантам, бо не бажають жити під російським протекторатом”, – каже Анастасія Малинка, інформаційна менеджерка організації Freerights.

Дані збирали по всіх областях, які тимчасово перебували чи досі перебувають під російською окупацією. Найбільше випадків задокументовали в Херсонській (128), Київській (119) та Харківській (76) областях. Із зрозумілих причин, дані з деокупованих територій отримати простіше, аніж з тих, що наразі залишаються під контролем російської армії.

За словами Анастасії Малинки, документатори під час роботи виокремили категорії людей, які найчастіше піддавалися катуванням та переслідуванням. Це представники правоохоронних та силових структур України, колишні воїни АТО, члени ТРО, їх родичі, волонтери, громадські активісти, представники органів місцевого самоврядування, співробітники інфраструктурних об’єктів (наприклад, масові катування співробітників ЗАЕС, яких намагалися примусити до співпраці). Найчастіший засіб тортур – побиття, катування електричним струмом, утримування в нелюдських умовах. Ніхто з цивільного населення окупованих територій не може почуватися в безпеці, адже росіяни практикують залякування, моральний тиск, створюють атмосферу постійного страху для цивільних.

Реєстр містить також аналітику російського інформаційного поля та пропагандистських інструментів, що окреслюють, як розвивалась антиукраїнська агітація і як призвело до ворожого ставлення населення РФ до українців. А також, як в очах росіян українці стали народом, який заслуговує на знищення. Зокрема, експерти зазначають, що за півтора року (січень 2022 – червень 2023) в Росії провели півтора мільйона заходів військово-патріотичного виховання для школярів та юнацтва, 200 тисяч з яких присвячені безпосередньо війні з Україною.IMG_8432

Окрім документування та доведення інформації до правоохоронних органів та міжнародної спільноти, важливо, щоб зафіксовані випадки стали частиною кримінальних проваджень для подальшого покарання винних у скоєнні злочинів проти цивільного населення. Задля цього Всесвітня організація проти катувань OMCT, що також входять до Коаліції “Україна. П’ята ранку”, створила “Дорожню карту розслідування катувань і насильницьких зникнень”.

За словами Марії Квіцінської, менеджерки з прав людини ОМСT, “у світовій практиці багато кейсів, коли задокументовані свідчення та факти воєнних злочинів заносили в базу даних і вони “вмирали” там. Тому позиція, яку ми просуваємо разом з Коаліцією – усі задокументовані випадки мають одразу лягати в основу конкретних справ в якості юридичних та адвокаційних інструментів”.

Наразі в OMCT напрацювали два стратегічних документи.

Перший – Дорожня карта розслідування злочину проти людяності, який включає тортури, насильницькі зникнення, фільтрацію, позасудові вбивства, сексуальне насильство тощо. Туди включена також практика переслідування цивільного населення за нелояльність до окупаційних військ. В основу дорожньої карти покладена теоретична база трибуналів, які відбувалися за фактами подібних злочинів у збройних конфліктах в колишній Югославії та Руанді, адаптована під контекст України.

“В масштабних злочинах проти людяності під час збройних конфліктів завжди є історичний, політичний та військовий контекст стосунків між державами. І ця контекстуальна складова має враховуватися під час розслідування, роботи міжнародних польових місій та майбутніх судових справ”, – наголошує Квіцінська.

Другий документ – Карта юридичних та адвокаційних дій. Його мета – комплексне та стратегічне використання всіх наявних міжнародних інструментів правосуддя, найвища інстанція з яких – Міжнародний кримінальний суд.

Завдяки цим даним спеціальна доповідачка ООН з катувань визнала тортури системним інструментом росіян у цій війні. Це перший елемент у пазлі в побудові загальної картини правосуддя.

Щодо роботи на національному рівні, важливою є співпраця державних слідчих органів з неурядовими громадськими організаціями, які збирають та документують факти та обставини злочинів росіян. Це – цінне джерело інформації та оптимізує роботу регіональних слідчих, завдання яких – притягнути винних до відповідальності.

На сьогодні у органів прокуратури за фактами нелюдського поводження з цивільними та військовополоненими вже є 187 підозрюваних, 148 обвинувачених та 46 судових вироків. Тільки у січні 2024 року 11 осіб отримали підозру за цією статтею.

“Ми у цій війні зіштовхнулися з масовою практикою подібних злочинів. Досвіду розслідування одночасно такої кількості випадків немає ані у міжнародної, ані у місцевої систем правосуддя. Тому єдиний вихід – збільшення інституційної потужності та ефективна співпраця на всіх рівнях”, – вважає Олександр Зюзь, начальник відділу взаємодії з державними, недержавними та міжнародними організаціями Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора.

Україна не мала потужної інфраструктури розслідування воєнних злочинів і зараз змушена напрацьовувати її вже в ситуації збройного конфлікту. Міжнародний досвід в цьому не завжди релевантний, адже містить здебільшого готові рішення, не інтегровані в контекст цієї війни. Україні ще належить розробити і потім послідовно втілювати стратегію досудової роботи та притягнення винних до відповідальності на наступні кілька років. Адже, як показує міжнародний досвід, це справа не одного року, і навіть не одного десятиліття.

Завантажити “Чорний реєстр” можна за посиланням українською мовою: https://umdpl.info/wp-content/uploads/2023/12/CHornyj-reyestr-zvit_compressed.pdf

а також англійською: https://umdpl.info/wp-content/uploads/2023/12/CHornyj-reyestr-zvit-eng_compressed.pdf

Нагадуємо, що Правозахисна асоціація Freerights входить до Коаліції “Україна. П’ята ранку”.

Поділитися

Інші новини