Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбулося навчання з нового для Асоціації УМДПЛ напрямку моніторингу – надання адміністративних послуг МВС та Міграційною службою

DSC_05838-10 листопада у Києві Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) спільно із Центром політико-правових реформ провела навчання, присвячене моніторингу надання адміністративних послуг органами влади.

Під час навчання учасники отримали знання щодо державної політики у сфері адміністративних послуг та відповідного законодавства, організації діяльності та облаштування центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), українського та зарубіжного досвіду функціонування таких центрів, методик громадського моніторингу за якістю надання адмінпослуг, а також проблем нормативно-правового врегулювання надання адміністративних послуг Державною міграційною службою, підрозділами міліції громадської безпеки МВС України та підрозділами ДАІ.

У тренінгу взяли участь активісти громадських організацій з різних регіонів України. Метою такого навчання є підготовка спеціалістів, які зможуть кваліфіковано виявляти та фіксувати порушення під час надання адміністративних послуг. Основний фокус майбутнього моніторингу – робота Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби в сфері адмінпослуг.

Навчання проводили: Віктор Тимощук, експерт з питань публічної адміністрації, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, працівники Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини Сергій Швець та Петро Грибан, регіональний представник по зв’язкам із громадськістю Уповноваженого в Черкаській області Володимир Батчаєв.

«Реформа системи надання адміністративних послуг – це чи не єдина більш-менш вдала реформа, яку проводить чинна влада. Проте важливо забезпечити якісний громадський моніторинг даної реформи, адже саме ми, громадяни, як споживачі послуг, можемо врешті-решт оцінити, наскільки зусилля держави були правильними, наскільки ефективно використовуються кошти на нову інфраструктуру. Зокрема, сьогодні утворюються Центри надання адміністративних послуг у всіх містах і районах, тому ми повинні забезпечити, щоб ці центри були дійсно повноцінними єдиними офісами, де громадяни і бізнес можуть отримувати максимальну кількість необхідних адмінпослуг належної якості, з належними зручними та доступними умовами, із зрозумілою оплатою», – зазначив Віктор Тимощук.

Нагадаємо, що Асоціація УМДПЛ працює над дотриманням прав та свобод людини в діяльності правоохоронних органів шляхом створення ефективної системи громадського контролю.

Тренінг проведено за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Поділитися

Інші новини