Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбулося обговорення перспектив участі громадськості у дотриманні правопорядку

139565439822 березня 2014 року в рамках щорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбулася презентація інтерактивного веб-порталу про роботу обраних громадою стражів порядку «Українські шерифи», а також обговорення ролі громадських ініціатив та територіальних громад у забезпеченні правопорядку. Організаторами заходу виступили Міжнародний фонд «Відродження», Центр політико-правових реформ та Асоціація УМДПЛ.

Автор ідеї порталу «Українські шерифи», режисер-документаліст Роман Бондарчук, презентував онлайн-карту, що збиратиме досвід роботи шерифів в Україні.Про власний досвід запровадження таких службовців розповіли мешканці села Стара Збур’ївка Херсонської області – Віктор Маруняк, голова сільської ради та Віктор Кривобородько, діючий шериф.

«Майже в кожній сільраді є штатна посада, що називається «інспектор сільської ради». Вона запланована в сільському бюджеті, а тому проблем із фінансуванням немає. Але в різних місцях функціональні обовязки таких працівників різні – від робіт з молоддю і розвитку спорту до захисту зелених насаджень. Ми ж зробили наголос, що інспектор в нашому селі – це людина, яка займається охороною правопорядку», – зазначив Віктор Маруняк.З його слів, 70% інцидентів у селі – це справи побутового рівня, які можна вирішувати на місці, без виїзду оперативних груп. Тому було б краще передбачити можливість передачі частини функцій дільничних інспекторів людям, які можуть бути шерифами.

Потребу в шерифах голова сільради пояснює ще й відсутністю дільничних: «За 8 років моєї роботи змінилося 14 дільничних інспекторів, тобто, кожен працював менше року. І тільки один із них був місцевим – це людина, яка могла знати 2,5 тисячі нашого населення. Всі інші не знають села, тому ставити питання про якусь профілактичну роботу на його території немає ніякого сенсу. А половину всіх злочинів можна було б не допустити, якби була хоч якась мінімальна така профілактика».

Діючий шериф, Віктор Кривобородько, розповідаючи про свою роботу, підтримав необхідність розширити свої службові повноваження: «Є лише 7 статей, по яким я можу працювати і то їх соромно називати».

Представники ініціативних груп, які більш масштабно підійшли до вирішення проблем громадського порядку, ділилися своїм досвідом та презентували ініціативи активістів Євромайдану з різних регіонів України по створенню громадських варт, що патрулюють вулиці та охороняють порядок спільно із міліцією. Зокрема, Альона Матвійчук з Ковеля розповіла про сформовані загони самооборони в її місті та висловила своє бачення, що такі формування мають бути незалежними від міського голови. Також виступив Сергій Яригін, ініціатор створення громадського патруля Оболонського району Києва.

Окрім того, на зустрічі обговорювали можливість створення муніципальної міліції, проблеми та перспективи такої моделі органів правопорядку. Зокрема, громадське бачення реформи МВС представили експерт Центру Політико-правових реформ Олександр Банчук та Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ. Нагадаємо, раніше, в рамках ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», було більш детально розглянуто концепцією реформи правоохоронних органів в Україні.

Результатом роботи стане підготовлений експертами громадянського суспільства документ, який буде запропонований політичним силам, що візьмуться відновлювати довіру населення до силових структур після завершення політичної кризи в країні.

Поділитися

Інші новини