Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбулося онлайн експертне обговорення на тему захисту персональних даних під час війни

31 січня 2024 року відбулося онлайн експертне обговорення на тему захисту персональних даних під час війни.

У заході взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування. Спікерами заходу виступили:
▪️Юлія Деркаченко, Представниця з інформаційних прав Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
▪️ Андрій Лабунь, представник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України;
▪️Уляна Шадська, юристка в сфері цифрових прав, експертка з питань захисту персональних даних та етики технологій;
▪️Вадим Пивоваров, виконавчий директор FREERIGHTS.

Юлія Деркаченко повідомила, що невдовзі очікується новий закон, який буде встановлювати більш жорсткіші вимоги до забезпечення ЗПД і системи контролю в цій сфері.
Також вона зазначила, що Офісом Уповноваженого ВР з прав людини було проведено перевірки на тему дотримання захисту персональних даних у державних структурах. Результати будуть опубліковані у щорічній доповіді Омбудсмана.

Уляна Шадська презентувала дослідження “Захист персональних даних під час війни”, у якому показано причини та наслідки несанкціонованого використання персональних даних, а також надано рекомендації щодо конкретних кроків реформи у сфері захисту персональних даних.

Серед інших, важливим є питання захисту закритих баз персональних даних, а також захист персональних даних в системі охорони здоров’я (особливо, коли медична інформація належить до особливої категорії даних, бо має високий ризик для прав і свобод людини).

Нагадуємо, що завантажити дослідження “Захист персональних даних під час війни” можна за посиланням: https://bit.ly/3uo3g01

Уляна Шадська також згадувала і про інші матеріали, які будуть корисними у роботі представників органів місцевого самоврядування:

– Посібник “Аналіз ризиків під час обробки персональних даних”: https://bit.ly/3R3Ri1X
– Захист персональних даних в органах місцевого самоврядування: стандарти і кроки впровадження: https://bit.ly/409mfac

Андрій Лабунь під час зустрічі говорив про напрямки роботи Національної поліції України у сфері захисту персональних даних та про співпрацю різних сфер. За його словами, багатьох злочинів вдалося уникнути завдяки роботі кіберполіції.

Крім того, він закликав учасників зустрічі дотримуватися правил кібергігієни та переглянути доступ до своїх комп’ютерів для уникнення витоку даних. Особливо це стосується тих, хто працює із базами даних.
За його словами, будь-яка інформація, що потрапляє в мережу інтернет, може бути використана ворогом проти нас.

На кінець заходу говорили щодо подальшої співпраці задля розбудови ефективної системи захисту персональних даних в державних інституціях.

Вадим Пивоваров розказав про плани FREERIGHTS провести ряд просвітницьких заходів для ОМС та працівників поліції в регіонах, а також розробити інформаційні матеріали та рекомендації, що допоможуть сприяти налагодженню роботи у сфері захисту персональних даних.

Поділитися

Інші новини