Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбулося стратегічне планування діяльності регіональних координаторів і представництв Уповноваженого з прав людини

15-16 грудня, в Києві, відбулася зустріч регіональних координаторів зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини, під час якої було проаналізовано досвід роботи регіональних координаторів протягом 2014 року, питання вдосконалення майбутньої діяльності, визначено ключові завдання, а також розроблено план діяльності регіональних координаторів та представництв Уповноваженого на 2015 рік.

DSC03002

Як відомо, стратегічне планування у регіонах ґрунтується на основі Положень Стратегічного плану діяльності Уповноваженого з прав людини на 2013-2017 роки, ним передбачається приділяти особливу увагу питанням захисту персональних даних та прав на доступ до публічної інформації, а також подальшій реалізації національного превентивного механізму.

Була присутньою на зустрічі й Уповноважений з прав людини, Валерія Лутковська, яка зазначила: «Залучення регіональних координаторів до виконання завдань Уповноваженого з прав людини надає можливість оперативно реагувати на випадки порушення прав людини, отримувати документи, необхідні для вирішення питань, порушених у зверненнях, зустрічатися із заявниками, вирішувати низку проблемних питань на місцях. У зв’язку з подіями на Сході України та незаконною окупацією АР Крим на регіональних координаторів покладено наразі відповідальні завдання моніторингу дотримання прав мобілізованих, військовослужбовців та членів їхніх сімей, вимушених переселенців, особливо дітей, позбавлених батьківського піклування. Завдань багато, а отже, ми розраховуємо на подальше розширення регіональних представництв, яких вже налічується 11».

 

DSC02987

Під час зустрічі Валерія Лутковська повідомила, що моніторинг виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» буде проводитись шляхом запровадження системного і постійного моніторингу за моделлю «Омбудсман +», у зв’язку з реалізацією якого було обговорено і визначено алгоритм співпраці з регіональними координаторами.

Особливу увагу також було приділено питанням реалізації національного превентивного механізму. Проведено аналіз практики моніторингових візитів, проведено обмін досвідом здійснення моніторингових візитів, обговорено шляхи взаємодії з моніторами, а також вимоги до звітності за результатами проведених моніторингових візитів.

Зокрема, під час зустрічі  розповідалося про проведення спільних розслідувань фактів порушень прав людини, де зазначалася роль регіональних координаторів та представництв у здійсненні таких проваджень.

 

DSC02998

Наступного року також передбачено проведення перевірок дотримання Закону України «Про захист персональних даних».

Другий день зустрічі був наповнений елементами «мозкового штурму», роботою в групах, обговореннями тощо, та направлений на вирішення проблемних питань, вироблення спільного бачення дієвої системи та розробку плану діяльності на 2015 рік.

Нагадаємо, регіональні координатори Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю діють на громадських засадах на підставі Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим з прав людини та Асоціацією УМДПЛ в рамках проекту ПРООН «Сприяння роботі Секретаріату Омбудсмана через цільову підтримку проектів організацій громадянського суспільства».

Захід організовано за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Підготовлено за матеріалами http://www.ombudsman.gov.ua

 

Поділитися

Інші новини