Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбувся моніторинговий візит НПМ до “філії СІЗО” в Хмельницькому обласному протитуберкульозному диспансері

«Умови в цьому закладі гірші, ніж у самому ізоляторі» – такий висновок зробила моніторингова група у складі працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого і представників громадськості під час моніторингового візиту до вказаного закладу.

Моніторингова група відвідала відділення, де лікуються паліативні хворі та примусово госпіталізовані за рішенням суду. «Умови, як у пансіонаті, – зазначила громадський монітор Ольга Осередчук. – Адже відділення розташоване в корпусах колишнього оздоровчого закладу в лісі неподалік м. Хмельницького. Пацієнти цих відділень говорили лише слова вдячності, схвально відгукувалися про персонал та умови лікування».

Диспансер повністю забезпечує хворих медикаментами, посиленим харчуванням, яке складає 45,79 грн в день на одного пацієнта (за розрахунком минулого року).

Натомість значно гірші умови для хворих на стійкі форми туберкульозу, взятих під варту, у відділенні, облаштованому в одному з корпусів диспансеру. Чотири палати облаштовані як камери. Відділення охороняється підрозділом пенітенціарної системи. Начмеда, який супроводжував моніторингову групу, не дозволив зайти у відділення, оскільки пропускають лише внесений у список для пропуску персонал лікарні.

«Робота відділення забезпечується підрозділами двох різних відомств, але при цьому грубо порушуються права пацієнтів, – висловила переконання працівник Департаменту НПМ Олена Темченко. – Пацієнти скаржилися на умови, зокрема на те, що три місяці не мились. У душовій один душ зламаний, з іншого ледь текла холодна вода. В одній з камер, у якій перебували двоє пацієнтів, – бруд на підлозі, пил на верхніх полицях-ліжках, переповнена корзина для сміття, його не виносили десь з тиждень. Для хворих на туберкульоз такі умови неприпустимі, адже це негативно впливає на процес одужання».

Пацієнти вже по три місяці лікуються у відділенні, вони взуті у кросівки та туфлі, з одягу – лише легкі осінні куртки. В такому одязі гуляти взимку просто неможливо. Охорона, у свою чергу, стверджує, що вони відмовляються від прогулянок. Змінного одягу пацієнти цього відділення не мають. За їхніми словами, під час прання штани вони носять по черзі. З розмов з охороною з’ясовано, що посилки хворі не отримують, ніхто їх не відвідує, кімната для побачень взагалі відсутня.

За результатами проведення моніторингового візиту будуть направлені акти реагування Уповноваженого з прав людини до керівництва Державної пенітенціарної служби, Міністерства охорони здоров’я України та обласної державної адміністрації.

Джерело http://www.ombudsman.gov.ua/ua/all-news/all-activity/2216-lk-vidbuvsya-monitoringovij-vizit-npm-do-filiii-sizo-v-xmelnitskomu-oblas/

Поділитися

Інші новини