Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбувся семінар для громадських активістів, на якому навчали реалізовувати успішні адвокаційні кампанії

адвокасі23 – 24 травня 2014 року в Києві Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) провела семінар «Як діяти у період змін: теорія та практика успішних адвокаційних кампаній в Україні та за кордоном». Його учасниками стали правозахисники, активісти та журналісти з різних регіонів України.

Протягом двох днів семінару експертами виступили: Максим Лациба, керівник Програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), Ганна Гопко, координатор «Реанімаційного пакету реформ» та Дмитро Макаров, лідер Молодіжного правозахисного руху (МПД), м.Вороніж, Росія.

Максим Лациба поділився досвідом проведення успішної адвокаційної кампанії в Україні на прикладі закону «Про громадські об’єднання», а також розповів про етапи стратегічного планування такої кампанії: визначення мети та завдання кампанії, аналіз «ігрового поля кампанії», оцінка ресурсів кампанії, розробка стратегічного плану кампанії. Та перед будь-яким плануванням варто задавати собі 9 питань: «Чого ми бажаємо? Хто може допомогти? Що слід почути особам, які приймають рішення? Хто спікер? Як доставлятимуться повідомлення? Які ресурси? Що треба розвивати? Як розпочати? Що змінилося?».

Про найкращі практики адвокаційних кампаній розповіла Ганна Гопко. Наголосом у презентації став проект, який вона координувала «За вільну від тютюнового диму Україну». За словами Ганни, для кожної ініціативи потрібно прописувати стратегію, розробляти робочий план, аналізувати можливості, ресурси та в цілому політичну ситуацію. Успіх кампанії можна оцінити за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ): за рівнем поширеності паління Україна перемістилася з 4 на 29 позицію в світі.

Дмитро Макаров розкрив основні поняття у сфері прав людини, а також поділився своїм досвідом у розв’язанні громадських проблем, розповівши про дієві тактики і стратегії. Важливим інструментом в реалізації громадської кампанії для слухачів семінару стали «9 з половиною кроків».

На думку активіста, якщо проблему метафорично уявити в якості стіни, то руйнувати її потрібно по цеглині, починаючи зі слабкого місця, попередньо зробивши дослідження всіх сторін.

Навчання проходило в рамках проекту «Громадський контроль надання адміністративних послуг в системі органів внутрішніх справ» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Поділитися

Інші новини