Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Візит до СІЗО м. Старобільск (Луганська область)

і

 

Інформація щодо неналежного поводження із взятими під варту особами в Старобільському слідчому ізоляторі не підтвердилась

Координатор зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого з прав людини ВРУ в Полтавській області Яковенко Віра в складі моніторингової групи, в яку входили працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та представники громадськості, взяла участь у візиті до  Старобільського слідчого ізолятора, де вивчався стан дотримання прав людини у діяльності установи.

Крім того, перевірялась інформація, поширена у засобах масової інформації, а також яка надійшла до Секретаріату Уповноваженого з прав людини від міжнародних організацій, щодо побиття та жорстокого поводження з в’язнями під час їх перебування в СІЗО.

Члени моніторингової групи, до складу якої входив фахівець з судово-медичної експертизи, повідомили, що в ході конфіденційних бесід з ув’язненими від них не надійшло жодних скарг на незадовільні умови тримання, неналежне поводження з ними з боку персоналу установи або інших осіб під час перебування в ізоляторі.

Разом з тим, при вивченні медичної документації установи було встановлено, що у окремих осіб при поміщенні до ізолятора у липні-серпні поточного року були виявлені тілесні ушкодження. З цього приводу Уповноважений з прав людини листом звернулась до Генерального прокурора України для проведення відповідної перевірки і вжиття заходів прокурорського реагування.

Також було встановлено, що останнім часом не вирішується питання щодо передачі справ ув’язнених з Апеляційного суду Луганської області до Апеляційного суду Харківської області, що призводить до збільшення терміну перебування ув’язнених у слідчому ізоляторі.

На час візиту з персоналу медичної частини були присутні лише дезінфектор і фармацевт, які за своїми посадовими обов’язками не надають медичну допомогу. Створені санітарно-гігієнічні, побутові умови, а також лазне-пральне, торгівельне обслуговування ув’язнених не повною мірою відповідають вимогам законодавства.

Щодо усунення виявлених недоліків керівництву установи надані відповідні рекомендації. Детальний звіт за результатами візиту буде також спрямовано до Міністерства юстиції.

Поділитися

Інші новини