Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Виявлено порушення прав людини в діяльності лінійного відділу міліції на залізничній станції Київ-Пасажирський

1396357798Моніторинговий візит до лінійного відділу на станції Київ-Пасажирський та підпорядкованого цьому відділу ізолятора тимчасового тримання засвідчив неналежне реагування МВС на неодноразові рекомендації Уповноваженого з прав людини за результатами моніторингових візитів представників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму до органів і підрозділів внутрішніх справ.

Зокрема, під час перевірки лінійного відділу встановлено, що на порушення вимог ст. 212 Кримінального процесуального кодексу у слідчому підрозділі до цього часу не призначено особу, відповідальну за перебування затриманих у відділі внутрішніх справ. Не забезпечено належний облік осіб, які перебувають у приміщеннях лінійного відділу, частина службової документації не відповідає встановленим зразкам, затвердженим наказом МВС від 27.04.2009 № 181.

Під час моніторингу ІТТ встановлено такі недоліки:

камери не облаштовані тумбочками для зберігання продуктів харчування та предметів особистої гігієни утримуваних;

кабінети слідчих і адвокатів не забезпечені відповідним майном та обладнанням;

немає кімнати для побачень, камери для осіб з неадекватною поведінкою;

неналежним чином організовано медико-санітарне забезпечення установи, допускаються порушення при веденні службової документації, медичні аптечки не укомплектовані відповідно до вимог законодавства, відсутній медичний ізолятор;

прогулянковий дворик не обладнано козирком для захисту від атмосферних опадів.

Детальний перелік виявлених недоліків та рекомендацій щодо їх усунення буде направлено керівництву Генеральної прокуратури та МВС України для відповідного реагування.

Водночас, представник Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Сергій Перникоза відмітив задовільний загальний санітарний стан в камерних та інших приміщеннях ізолятора тимчасового тримання.

Моніторинговий візит було здійснено працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом із членами Асоціації УМДПЛ.

Поділитися

Інші новини