Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як функціонує найбільша в Україні система відеоспостереження

20 серпня в рамках дослідження щодо використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку фахівці Асоціації УМДПЛ відвідали Київський міський дата-центр, в якому також розміщена міська система відеоспостереження.

Фахівці Асоціації УМДПЛ Степан Золотар та Михайло Каменєв з в.о. Генерального директора КП "Інформатика" Миколою Пихтіним (в центрі).
Фахівці Асоціації УМДПЛ Степан Золотар та Михайло Каменєв з в.о. Генерального директора КП “Інформатика” Миколою Пихтіним (в центрі).

Експерт Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар під час зустрічі з в.о. Генерального директора комунального підприємства “Інформатика” Миколою Пихтіним обговорили особливості побудови та функціонування системи відеоспостереження в Києві — найбільшої системи в України, до якої підключено понад сім тисяч відеокамер та навіть один тепловізор.

Степан Золотар відзначає: “Київська система відеоспостереження свого часу стала моделлю для наслідування для всіх інших міських систем в Україні. Це пов’язано з відсутністю будь-якого регулювання створення муніципальних систем відеоспостереження. Відтак, всі місцеві органи влади вимушені діяти наосліп, орієнтуючись при цьому на кращі практики та часто відтворюючи їх”.

Також цікавим є те, що зараз розпочато побудову комплексної системи захисту інформації (КСЗІ), яка може стати першою в Україні серед КСЗІ систем відеоспостереження, що буде атестована Держспецзв’язку. Необхідність захисту інформації та атестування систем її захисту передбачені Законом України “Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах”.

Київський міський дата-центр
Київський міський дата-центр

Водночас, актуальним є питання інтеграції даних з систем відеоспостереження в єдину загальнодержавну базу. До київської системи вже зараз підключено більше 50 населених пунктів Київської області, а також проводиться робота щодо обміну даними з Дніпром та Одесою, тестується взаємодія з Сумами, Харковом, Ужгородом, Запоріжжям. Близько тисячі камер, які розпізнають автономери, передають розпізнану інформацію (метадані) до системи Національної поліції “Гарпун”.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини