Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як функціонюють відділки поліції на Сході України, — моніторинг правозахисників

Представники Асоціації УМДПЛ та правозахисного центру «Поступ» у серпні місяці промоніторили відділення поліції в Донецькій і Луганській області на предмет дотримання прав людини правоохоронними органами. Передумовами такого моніторингу стали численні звернення на цілодобову гарячу лінію правозахисників із скаргами на співробітників поліції. Такі скарги громадян були, в першу чергу, були пов’язані з незаконним затриманням громадян, відмовою реєструвати злочини та некоректним спілкування поліцейських із потерпілими.

40618947_464672904043688_3841191094800875520_n

Більше 50% тих, хто додзвонився скаржилися на роботу співробітників національної поліції і національної гвардії, які несуть службу на блокпостах, а також на перевищення поліцейськими своїх повноважень і грубе спілкування. Відзначимо, що цілодобова гаряча лінія по фіксації порушень з боку силових структур за три місяці роботи в цілому прийняла 832 дзвінка і опрацювала 125 скарг про незаконні дії правоохоронців. Відповідно, як зазначили правозахисники, метою візитів було встановити подробиці правопорушень, поспілкуватися з потерпілими і допомогти при їх комунікації з поліцією і прокуратурою.

За три дні моніторингова група відвідала п’ять населених пунктів, зокрема міста Гірське, Кремінна (Луганська область), Дружківка, Слов’янськ, Лиман (Донецька область), де провела ряд зустрічей з начальниками і співробітниками відділень поліції і прокуратури. Чимало часу було приділено зустрічам і спілкуванню із заявниками для з’ясування обставин скарг тощо. Крім того, правозахисники провели зустрічі з представниками бюро правової допомоги, на яких мали змогу обговорити питання проведення тренінгів для співробітників поліції щодо стандартів затримання, в т.ч. щодо порядку і часу виклику адвокатів.

«Іноді такі виїзні зустрічі в рази ефективніші ніж місяці переписок з компетентними органами. Безумовно, присутність правозахисників морально підтримує скаржників, демонструє їм, що вони не опинились сам на сам з державою. Це мотивує їх і далі відстоювати свої громадянські права та свободи!», — наголосив координатор моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ Сергій Перникоза.

За словами учасників моніторингу, поліцейські у Луганській області більш охоче вели комунікацію з правозахисниками і намагалися спільно знайти рішення сформованих проблемних ситуацій. У результаті за підсумками поїздки правозахисники виявили проблеми в роботі окремих співробітників правоохоронних органів і невідповідність функціонально-технічного оснащення будівель, в яких розташовані відділення поліції. Для усунення цих проблем, відповідно, було сформовано та надіслано письмові рекомендації на адресу керівництва обласних управлінь поліції.

Для мешканців Донецької і Луганської області нагадуємо, що при виявленні порушень з боку силових структур слід звертатися на цілодобову гарячу лінію за телефоном (099) 297 64 36. Така цілодобова гаряча лінія працює за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

40654874_1901833339904354_5006051917000867840_n (1)

Поділитися

Інші новини