Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як проходять тренінги проти дискримінації секс-працівників

IMG_8399

11-12 квітня у м.Київ відбувся черговий «Тренінг для організаторів інформаційних заходів з метою зниження рівня стигми та дискримінації щодо секс-працівників з боку співробітників поліції» організований Асоціацією УМДПЛ спільно з благодійною організацією «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА».

Чому це важливо? На думку директора БО «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА» Наталії Ісаєвої, у силу ряду законодавчих, соціальних та економічних чинників в Україні секс-працівники є вразливою групою, яка потерпає від незаконних дій правоохоронців. Саме тому, вважає Наталія, наразі захист прав й свобод секс-працівників з боку активістів громадських організацій в регіонах є недостатньо активним і цілеспрямованим, що і треба виправити.

Мета наших тренінгів – підготувати всеукраїнську мережу громадських активістів, які у себе в регіонах зможуть провести низку інформаційно-просвітницьких заходів з місцевими правоохоронцями з питань дотримання поліцією прав секс-працівників, додає координатор моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ Сергій Перникоза.

IMG_8398

Говорити про захист прав секс-працівників: механіка тренінгів

Непроста для сприйняття інформація щодо правової регуляції взаємин поліції та уразливих груп, ділиться враженнями один з тренерів, експерт Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв, сприймалась слухачами охоче та з неприхованим інтересом. Одна з учасниць тренінгу по завершенню заходу навіть сказала, що тренінг змінив мої погляди на питання дотримання прав секс-працівників і секс як роботу, зазначає експерт.

Наші майбутні тренери матимуть справу з доволі непростою аудиторією – співробітниками поліції з різних галузевих служб і це, у свою чергу, вимагатиме від них не тільки розуміння важливості проблеми, а й високого рівня юридичної компетенції, обізнаності з статистичними даними, володіння тренерськими навичками, певної комунікабельності і вміння вести рівноправний діалог з правоохоронцями, каже С.Перникоза. «Тому програма тренінгу є багатовекторною і доволі насиченою – від визначення понять “стигма”, “дискримінація” і вивчення базових законодавчих норм, які регламентують повноваження поліції,  до отримання комунікаційних навичок спілкування з поліцейськими та відпрацювання тренінгового модулю, спеціально розробленого для роботи з правоохоронцями», додає координатор моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ Cергій Перникоза.

Крім того, не менш важливим є те, що такий тренінг не був суто теоретичним, а й прищеплював слухачам навички параюристів, які, при необхідності, зможуть надавати секс-працівникам практичну допомогу у випадку конфлікту з поліцейськими «Наше заняття “Адвокат проти поліцейського”, на якому слухачі самостійно аналізували та вишукували порушення з боку правоохоронців у змодельованому нами “поліцейському рапорті” про затримання секс-працівників, стало не тільки закріпленням раніше отриманих правових знань, а й підготовкою до практичної протидії випадкам свавілля з боку правоохоронців», – розповідає пан Батчаєв.

Наталія Ісаєва вважає, що протягом таких тренінгів організаторам вдалося зацікавити учасників проблемою і надати їм більше впевненості у своїх силах для проведення таких тренінгів у регіонах: «Для навчання ми використали все різноманіття інструментів тренерської роботи – перегляд відеосюжетів, інтерактивні теоретичні заняття, роботу у групах, моделювання ситуацій та рольові ігри, методи “Акваріум” і “Коло ідей”». І, в результаті, більшість слухачів підтвердили свої наміри прийняти участь в організації та проведенні передбачених проектом інформаційно-просвітницьких заходів з поліцією у себе в областях. «Бо, кажуть, особисто переконались у необхідності привернення уваги суспільства та правоохоронних органів до проблеми порушення прав секс-працівників», – відмічає пані Ісаєва.

IMG_8403

Тренінг організовано в рамках проекту «Подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку представників правоохоронних органів на національному та регіональному рівнях» за фінансування Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

 Читайте також:

З якими основними порушеннями стикаються секс-працівники, — тренінг

Поділитися

Інші новини