Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як виявляти “небезпечні” законодавчі ініціативи – проведено вебінар для правозахисників та активістів

Відслідковувати нормативні ініціативи, які становлять загрозу для прав людини – необхідність сьогодення. Як їх виявляти, оцінювати та реагувати на них – говорили на вебінарі, що відбувся 29 вересня.

На прикладі законопроєкту 8084 від 28.09.2022 року учасники заходу розглядали, як можна критично оцінювати подібні ініціативи, на що звертати увагу під час аналізу.
Ефективними заходами для усунення порушень прав людини в нормативно-правових актах є публічний розголос, громадські обговорення, проведення круглих столів за участі фахівців у даному питанні тощо.

Процес дослідження потребує не лише надання оцінки окремої законодавчої ініціативи, яка аналізується, але й узагальнення і виявлення тенденцій (як позитивних так і негативних) для подальшої комунікації з керівниками органів державної влади.

Крім того, під час вебінару було анонсовано методологію моніторингу «небезпечних» законодавчих ініціатив, які можуть порушувати права людини або суттєво на них впливати. Над посібником працювали експерти Асоціації УМДПЛ. Він буде доступний для ознайомлення та завантаження через декілька днів у розділі “Бібліотека” на сайті організації.

Захід організовано в рамках проєкту “Посилення захисту регіональних активістів”, що реалізовується Асоціацією УМДПЛ за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Поділитися

Інші новини