Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Юрій Чумак підвищував правову обізнаність молоді під час Docudays UA

25 листопада у сел. Кочеток Чугуївського району Харківської області відбулися кінопокази документальних фільмів ХІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. DSC02295

Напередодні Всеукраїнського тижня права до Кочетоцької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату завітало документальне кіно з прав людини.

Колишній викладач інтернату з історії та правознавства, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», координатор «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи, очільник Харківського обласного осередку Асоціації українських моніторів дотримання прав людини (Асоціації УМДПЛ) Юрій Чумак представив увазі старшокласників короткометражні документальні фільми «Полум’яні голоси» та «Лізо, ходи додому!».DSC02303

1-а кінострічка ізраїльського режисера Ноа Левіна оповідає про 17-річного ізраїльтянина ефіопського походження, відторгненого системою освіти, який працює прибиральником і пише пісні, мріючи стати відомим репером. Тексти пісень його гурту «Полум‘яні голоси» – це історії про молодь із невеликого містечка. Коли ефіопи починають виступи проти поширення расизму, головний герой трансформує свої почуття в слова пісні й стає голосом протесту.

 

А 2-й фільм режисерки Оксани Бурої (Литва, Естонія) оповідає історію дівчини, яка примудряється переживати нескінченні запої батьків, і при цьому не піддатися темряві гнітючих подій. У стрічці немає спроб подати якийсь соціологічний зріз – це радше результат бажання якомога правдивіше зафіксувати світ крізь незіпсутість дитячого сприйняття.

DSC02312

Того ж дня подібний захід пройшов і в Чугуєво-Бабчанському лісному коледжі: увазі студентів Ю. Чумак представив документальний фільм німецьких кінематографістів «Бінту».

 

Бінту – молода кравчиня, яка мешкає в Буркіна-Фасо і мріє про кар’єру в Європі. Її замовники задоволені швидкістю та невисокою вартістю роботи Бінту, а вона, в свою чергу, з радістю знайомиться з європейським стилем життя. Проте крихкий життєвий лад жінки перевертається з ніг на голову після того, як вона забирає додому з дитячого будинку свою семирічну доньку Крістіан. Тепер відповідальність за дитину Бінту повинна взяти на себе. Ця молода і сильна жінка шукає власний шлях між традиційною та сучасною культурою, намагаючись поєднати материнство з кар’єрою…

 

По закінченні перегляду й обговорення фільмів, Юрій Чумак розповів учням інтернату та коледжу про те, як правильно спілкуватися з працівниками міліції та вручив правові пам’ятки з серії «Адвокат у кишені», розроблені експертами Асоціації УМДПЛ. Також до бібліотек навчальних закладів були передані брошури-розмовники «Маєш знати», призначені для рівноправного діалогу з посадовцями Державної міграційної служби (автор – Володимир Батчаєв, Асоціація УМДПЛ).

unnamлed

Довідка:

Docudays UA  – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. У 2014 році фестиваль у Києві відвідали 38 200 глядачів.

По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю, який проходить в жовтні – грудні. У 2013 році Мандрівний Docudays UA відвідав 231 місто й містечко у 23-х регіонах України, АР Крим, містах Севастополь та Київ.

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) створена в червні 2010 року з числа колишніх помічників міністра МВС з прав людини. Пріоритетом діяльності є організація громадського контролю за правоохоронними органами.

Джерело: http://www.prostir-monitor.org/blog-post?CMD=blog/like_post&ID=469&TIP=LIKE

 

Поділитися

Інші новини