Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Захист персональних даних в системах відеоспостереження: робоча зустріч в Секретаріаті Омбудсмана

23 серпня в рамках дослідження щодо використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку фахівці Асоціації УМДПЛ відвідали Секретаріат Омбудсмана.

Зліва направо: директор Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Омбудсмана Андрій Ніколаєв, фахівці Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв та Степан Золотар
Зліва направо: директор Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Омбудсмана Андрій Ніколаєв, фахівці Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв та Степан Золотар

На робочій зустрічі з директором Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Андрієм Ніколаєвим експерт Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар розповіли про виклики для прав людини, що виникають під час діяльності систем відеоспостереження у містах. З боку Секретаріату Омбудсмана було задекларовано значне зацікавлення у темі дослідження з огляду на мандат Уповноваженого.

“Саме Уповноважений з прав людини визначений законом як суб’єкт контролю за захистом персональних даних. Крім того, Омбудсман в цілому здійснює контроль за дотриманням прав людини, зокрема права на недоторканність особистого та сімейного життя. Попередні результати нашого дослідження справді викликають занепокоєння. Секретаріат Уповноваженого може бути одним з майданчиків, де можна проводити ефективне обговорення цих питань з представниками державних органів та місцевого самоврядування”, — відзначає експерт Михайло Каменєв.

Слід також відзначити, що Секретаріат Омбудсмана наразі напрацьовує проєкт змін до законодавства про захист персональних даних і пропонує долучитись до його розробки шляхом подання пропозицій.

За результатами робочої зустрічі також було досягнуто домовлености про проведення спільних експертних заходів, що стосуватимуться захисту прав людини в діяльності систем відеоспостереження.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини