Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Завершився спеціалізований тренінг з відвідування МВС та ДПтСУ для моніторів НПМ

29-31 травня 2015 року в Києві Асоціація УМДПЛ провела спеціалізований тренінг «Моніторинг місць несвободи Міністерства внутрішніх справ та Державної пенітенціарної служби України». Під час навчання учасники, які вже брали участь у моніторингових візитах в рамках національного превентивного механізму в Україні, поглибили знання щодо особливостей моніторингу даних установ.

Понад дві третини міць несвободи в Україні знаходяться у віданні МВС та ДПтСУ. Тому Департамент з реалізації НПМ має потребу в моніторах, що спеціалізуються на відвідуванні даних місць несвободи.

Тренерами виступили працівники Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, які безпосередньо здійснюють візити до місць несвободи МВС та ДПтСУ. Вони розповіли про особливості місць несвободи, міжнародні та національні стандарти умов тримання в них людей, види документації, яка ведеться в таких закладах. Особлива увага приділялась алгоритмам роботи монітора, методикам опитування, виявленню неналежного поводження із затриманими, особливостям поведінки та спілкування з різними категоріями утримуваних осіб – все це знайшло відображення у посібниках з моніторингу МВС та ДПтСУ, які наразі розробляються та апробовуються експертами разом з моніторами.

Нагадаємо, що Асоціація УМДПЛ працює над дотриманням прав та свобод людини в діяльності правоохоронних органів шляхом створення ефективної системи громадського контролю.

Тренінг проведено за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».
IMG_7733IMG_7708

IMG_7701IMG_7761

Поділитися

Інші новини