Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Здійснено моніторинг дотримання прав людини у діяльності Дарницького та Подільського районних управлінь ГУМВС України у місті Києві

1369763585Працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом із представниками громадської організації «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів», а саме Євгеном Крапивіним, Мариною Цапок та Вадимом Пивоваровим, здійснено планові візити до Дарницького та Подільського районних управлінь міліції міста Києва.

Під час перевірки Дарницького районного управління ГУМВС України у м. Києві виявлено факт порушення прав затриманого, якого без повідомлення про підозру (відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу), тобто безпідставно, утримували в кімнаті для затриманих та доставлених.

Про виявлений факт працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму негайно повідомили в прокуратуру Дарницького району міста Києва. За результатами попередньої перевірки прокуратурою району затриманого було звільнено. Перевірка триває.

Крім того, було виявлено ряд недоліків, які притаманні більшості перевірених органів внутрішніх справ, на які вже неодноразово було вказано у попередніх звітах, направлених до Міністерства внутрішніх справ для належного реагування. Зокрема, це – неналежне документування фактів перебування осіб у районному управлінні, порушення термінів та порядку повідомлення центрів з надання вторинної правової допомоги про затримання осіб тощо.

Під час візиту до Подільського районного управління виявлено ряд системних недоліків. Зокрема, обладнання кімнат для затриманих та доставлених чергової частини не відповідає вимогам національних та міжнародних стандартів, відсутні кімнати для проведення слідчих дій та інших заходів. Під час аналізу службової документації виявлено факти порушення термінів та порядку повідомлення до центрів з надання вторинної правової допомоги.

Незважаючи на це, слід відмітити, що службова документація ведеться на задовільному рівні, а працівники районного управління виявляють обізнаність у нормах національного законодавства з питань дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ.

Розгорнутий звіт з виявленими недоліками та відповідними рекомендаціями буде направлено до Міністерства внутрішніх справ для належного реагування.

Поділитися

Інші новини