Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Здійснено моніторинговий візит до Голосіївського районного управління ГУ МВС України у місті Києві

137121440111 червня 2013 року працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з представником ВГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» Дмитром Яковенком здійснено моніторинговий візит до Голосіївського районного управління ГУ МВС України у місті Києві.

Під час візиту виявлено системні порушення щодо дотримання прав людини, які притаманні більшості установ, підпорядкованих Міністерству внутрішніх справ України.

Зокрема, люди з обмеженими можливостями руху не можуть самостійно потрапити до районного відділу через відсутність на вході пандуса. Кімнати для затриманих та доставлених не відповідають вимогам національного та міжнародного законодавства. Ліжка виготовлені з твердого матеріалу і мають гострі кути та виступи, що може призвести до скалічення затриманих осіб, утримуваних у кімнаті. Санітарно-гігієнічні кабіни не обладнано дверима, що не забезпечує права особи на приватність і не перешкоджає розповсюдженню неприємних запахів та вологості.

Крім того, під час візиту виявлено випадки тримання осіб у приміщеннях районного управління понад термін, встановлений законодавством.

Однак слід відмітити і позитивні зміни з часу попереднього моніторингового візиту (14 лютого цього року). У райвідділі покращено ведення службової документації, демонтовано металеві клітки, тримання в яких не регламентовано чинним законодавством, що забезпечує додаткові гарантії дотримання законності в діяльності цього органу внутрішніх справ.

Поділитися

Інші новини