Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Здійснено моніторинговий візит до ізолятора тимчасового тримання Одеського міського управління ГУМВС України в Одеській області

phoca_thumb_l_5Згідно з дорученням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини регіональним координатором Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю в Одеській області Андрієм Толопілом спільно з громадським монітором у рамках реалізації національного превентивного механізму було здійснено моніторинговий візит до ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) Одеського міського управління ГУМВС України в Одеській області.

На час відвідання в ізоляторі трималося 8 осіб, у тому числі шість затриманих за підозрою у скоєнні злочину та дві особи, взяті під варту. Монітори звернули увагу на те, що хоча матеріально-побутове забезпечення умов перебування затриманих і взятих під варту осіб відносно задовільне, було виявлено невиконання рекомендацій, наданих за результатами попереднього моніторингового візиту.

Так, триває практика доставляння осіб, які тримаються в ізоляторі тимчасового тримання, до приміщень органів і підрозділів внутрішніх справ для проведення слідчих дій, що не потребують безпосереднього перебування затриманих чи взятих під варту осіб за межами ІТТ (відтворення обстановки і обставин події, доставляння до прокуратури, суду, на експертизу).

 Камери ІТТ забезпечені не всім належним відповідно до затверджених норм утримання осіб в ІТТ обладнанням.

 Під час спілкування з утримуваними в ІТТ особами з’ясовано, що з боку працівників міліції, які здійснювали їх затримання, мають місце порушення вимог Кримінального процесуального кодексу України в частині негайного повідомлення підстав затримання та у вчиненні якого злочину підозрюється особа. Не належним чином роз’яснюються права мати захисника, отримувати медичну допомогу, із запізненням повідомлялися рідні та орган з надання безоплатної правової допомоги про їх затримання і місце перебування.

Повний перелік виявлених недоліків разом із відповідними рекомендаціями буде надіслано до МВС України та Генеральної прокуратури для належного реагування.

Джерело: Уповноважений ВРУ з прав людини

Поділитися

Інші новини