Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

З початку року представниками громадськості за матеріалами громадських розслідувань у співпраці з Омбудсманом перевірено стан дотримання прав осіб, хворих на наркоманію, в діяльності правоохоронних органів Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Київської, Сумської та Херсонської областей

У 2015 році ВГО «Асоціація УМДПЛ» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» продовжує реалізацію розпочатого у 2013 році проекту «Удосконалення та подальше впровадження механізмів громадських розслідувань порушень прав споживачів наркотиків, учасників програм ЗПТ, РКС у співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини».

В рамках зазначеного проекту було проведено низку заходів, спрямованих на отримання необхідних знань активістами та експертами, які в подальшому будуть брати участь у громадських розслідуваннях порушень прав вразливих груп (наркозалежних осіб та секс-працівників) з боку правоохоронних органів. Нагадаємо, що, починаючи з 2013 року, навчання пройшли більше ніж 80 представників неурядових організацій.

За результатами проведених громадських розслідувань порушень прав представників цих категорій та наданих Уповноваженому з прав людини матеріалів, представниками громадськості у співпраці з працівниками офісу Омбудсмана з початку року було перевірено стан дотримання прав вразливих верств населення в діяльності правоохоронних органів Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Київської, Сумської та Херсонської областей за результатами яких, розпочато провадження Уповноваженого з прав людини.

Так, зокрема, Уповноваженим з прав людини за матеріалами громадського розслідування, проведеного представниками ГО ХОБФ «Мангуст» (Куценко В.В.), Херсонське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» (Скляренко Т.О.) за зверненнями учасників замісної підтримувальної терапії, було прийняте рішення про відкриття провадження у справі про порушення прав людини, до якого були залучені експерти від громадськості.

У період з 16 по 18 червня 2015 року в межах зазначеного провадження представниками громадськості спільно з працівниками Секретаріату Уповноваженого було відвідано заклади охорони здоров’я області (обласні наркологічний та протитуберкульозний диспансери), Херсонський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Суворовський, Дніпровський та Комсомольський райвідділи міліції м. Херсона та Новокаховський МВ УМВС України в Херсонській області, ізолятор тимчасового тримання ХМУ УМВС України в Херсонській області, Херсонський слідчий ізолятор та дільниця СІЗО при Дар’ївській ВК-10 Управління ДПтС України в Херсонській області.

Вивчена документація та свідчення опитаних осіб підтверджують наявність низки системних порушень прав осіб, хворих на наркоманію, в діяльності правоохоронних органів області, які оприлюднені на офіційному сайті Омбудсмана (http://www.ombudsman.gov.ua/ua/all-news/all-activity/24615-on-ombudsmanom-u-vzayemodiii-z-gromadskistyu-provedeno-perevirku-dotriman/).

Крім того, працівниками Секретаріату Уповноваженого було проведено зустріч з керівником Херсонського ОБФ «Мангуст» Лисак Є.М., яка опікуються проблемами пацієнтів ЗПТ та ЛЖВ, під час якої обговорювалися проблемні питання та визначалися шляхи щодо їх подолання.

Свою увагу працівники Секретаріату Уповноваженого та експерти від громадськості приділили також вивченню питань взаємодії закладів охорони здоров’я з правоохоронними органами у разі затримання хворих на наркоманію осіб відповідно до вимог чинного законодавства.

Наразі провадження Уповноваженого триває. Проводиться аналіз та узагальнення отриманих матеріалів і відомостей про порушення прав людини, за результатами якого будуть ініційовані перевірки контролюючими органами та підготовлені акти реагування Уповноваженого до органів державної влади щодо усунення виявлених порушень прав і свобод людини з метою поновлення порушених прав.

Поділитися

Інші новини