Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Звернення правозахисних організацій щодо забезпечення безпеки людей, які знаходяться в місцях несвободи

Президенту України
Кабінету Міністрів України
Уповноваженому ВРУ з прав людини
Головам обласних та районних державних адміністрацій
Головам міст

Звернення правозахисних організацій щодо забезпечення безпеки людей, які знаходяться в місцях несвободи

З огляду на те, що залишається досить висока ймовірність агресивних військових дій з боку Російської Федерації, українські та міжнародні правозахисні організації звертаються до керівництва держави та керівників органів місцевого самоуправління із закликом приділити додаткової уваги щодо забезпечення безпеки людей, які знаходяться під контролем державних органів і не можуть самовільно залишити місце свого перебування без відповідного рішення суду або адміністративного органу. До них відносяться дитячі будинки-інтернати, психоневрологічні інтернати, психіатричні лікарні,  геріатричні заклади, а також установи пенітенціарної та правоохоронної сфер. У осіб, які там перебувають, у разі початку агресивних військових дій не буде практично жодного шансу оперативно виїхати в безпечну зону. 

Тому ми звертаємось і закликаємо:

  • До Кабінету Міністрів України – в найкоротші строки довести до персоналу вищезгаданих закладів порядок та процедуру евакуації з районів, які знаходяться у зоні ризику вторгнення.  
  • До Уповноваженого ВРУ з прав людини – здійснювати постійний парламентський контроль за заходами, які вживаються Урядом та органами місцевого самоврядування щодо забезпечення безпеки вразливих груп населення, які знаходяться в місцях несвободи.
  • До керівників обласних та районних державних адміністрацій та голів територіальних громад – передбачити плани евакуації та забезпечити відповідний транспорт та логістику зазначених груп осіб.

З повагою, 

Ініціатива “Zero Torture”,
Асоціація УМДПЛ
ГО “Україна без тортур”
Освітній дім прав людини  в Чернігові
Центр прав людини ZMINA
ГО “МАРТ”
World Organisation against Torture (Всесвітня організація проти тортур)
          

Поділитися

Інші новини